Get Adobe Flash player

Arhive lunare: mai 2014

Sifilisul este o boala sistemica ce poate avea o   evolutie cronica produsa de Treponema pallidum.

Acesta se transmite prin contactul direct al mucoaselor sau al unei solutii de continuitate tegumentare cu o leziune contagioasa. Transmiterea este :

  • preponderent sexuala (inclusiv oro-genitala si ano-rectala)
  • rareori prin :
  • contactul tegumentelor cu o leziune contagioasa.
  • inoculare directa accidentala.
  • transplacentar (sifilisul congenital).
  • transfuzii de sange.

Infectiozitatea este maxima in perioada initiala a bolii ( cand exista leziuni active : sancru primar, placi mucoase, condyloma lata), scazand lent in timp; practic bolnavul nu mai este contagios dupa o perioada de evolutie de 4 ani… Cititi si restul

Menopauza prematură (înaintea vârstei de 40 ani) este asociată cu afectarea funcțiilor cognitive pe termen lung. (BJOG, 7 mai 2014)
Studiul a evaluat un număr de 4.868 de femei (79% cu menopauză normală, 10% cu menopauză chirurgicală și 11% post radio sau chimioterapie). 7,6% dintre femei au avut menopauză prematură, iar 12,8% precoce (41-45 ani). Peste 20% dintre ele au folosit tratament hommonal în menopauză.
În comparație cu femeile cu menopauza instalată după 50 ani, cele cu menopauză prematură au avut în peste 40% din cazuri performanțe scăzute la testele de fluență verbală și memorie vizuală și a fost asociată… Cititi si restul

… dupa nastere exista o perioada de risc crescut pentru dezvoltarea afectiunilor psihice, perioada denumita “post-partumul albastru”?
Aceste tulburari psihice  apar precoce, odata cu secretia lactata si se manifesta prin dispozitie depresiva usoara, iritabilitate, plans nemotivat, labilitate emotionala, anxietate, astenie. Uneori aceste simptome pot fi insotite de manifestari psihotice.
Astfel  pacienta poate prezenta idei delirante  avand convingerea ca  i-a fost schimbat copilul la nastere sau ca cineva vrea sa-i fure/sa-i faca rau copilului, idei precum copilul e posedat, etc. Aparitia simptomelor psihotice constituie o urgenta psihiatrica, acestea reprezentand atat un pericol pentru pacienta  cat si… Cititi si restul

FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat continuarea studiilor privind eficacitatea folosirii insulinei inhalatorii la pacientii adulti cu diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2. Insulina ultrarapida este sub forma de pudra, continuta intr-un dispozitiv pentru inhalare orala. Aceasta forma de administrare are un risc mai scazut de hipoglicemie si va fi mai usor acceptata de pacientii cu diabet zaharat tip 2, care refuza sa se injecteze singuri. In tipul 1 de diabet indicatia este de a fi folosita impreuna cu insulina bazala injectabila.

Studiile in derulare fac comparatie cu insulina rapida injectabila pentru a stabili eficacitatea… Cititi si restul

LAPTELE DE MAMA
- este cel mai bun aliment pentru sugar -  “Laptele si inima de mama nu se pot inlocui!”
- este un aliment complex, cel mai usor de digerat, intotdeauna steril,  proaspat si la temperatura optima
- este gata oricand de intrebuintare si fereste copilul de alergii
- are compozitie diferita de la un supt la altul
- are anticorpi si substante care intaresc imunitatea si feresc bebelusul de boli(raceli, enterocolite)
- alaptarea ajuta la cresterea dintisorilor si la capacitatea copilului de a mesteca
- efortul de a suge ii dezvolta copilului muschii fetei
- intareste… Cititi si restul

Societatea americană a chirurgilor sânului (American Society of Breast Surgeons) și-a ținut întâlnirea anuală între 30 aprilie și 4 mai în Las Vegas. Cu această ocazie au fost relevate două aspecte terapeutice importante:

  • Radioterapia în locul evidării ganglionare axilare în cazul “ganglionilor santinelă” indemni a determinat la 5 ani o diminuare cu 50% a incidenței limfedemului membrului superior omonim;
  • Crioablația în cazul tumorilor de sub 1 cm fără invazie ductală poate ajunge la o rată a succesului de până la 100% (între 93,8 și 100%). (Crioablația se face în afara sălii clasice de operație prin întroducerea în tumoră a unei… Cititi si restul

Biopsia cutanata- se preleveaza prin recoltarea unui fragment cutanat (se scoate o bucata din piele), apoi este trimisa pentru examinare la un laborator, unde este vizualizata de catre histopatolog la microscop.
Biopsia ajuta la confirmarea sau infirmarea diagnosticului legat de boala de piele, uneori asemanarea clinica intre boli este foarte mare (in unele cazuri este necesara biopsia).
Dupa ce ajunge biopsia la laborator se coloreaza si este examinata la microscop pentru a fi vizualizata structura pielii. Cel mai des se efectueaza biopsia pielii in cazurile in care exista suspiciunea legat de un eventual cancer de piele.
Deasemenaea examinarea la microscop… Cititi si restul

Edentaţia de molar unu inferior este descrisă în literatura de specialitate ca fiind cea mai frecventă edentaţie unidentară şi apare de regulă precoce, la vârste foarte tinere, uneori chiar înaintea erupţiei molarului doi. Fiind primii dinţi definitivi ce erup în cavitatea bucală, molarii unu inferiori sunt frecvent confundaţi de către părinţi cu dinţii temporari şi neglijaţi, ajungându-se la carii complicate sau chiar pierderea lor. Molarii unu mandibulari sunt cel mai frecvent afectaţi de carii şi ajung cel mai des să beneficieze de tratamente endodontice sau să fie extraşi precoce. Edentaţia de molar unu inferior se întâlneşte frecvent la vârste tinere.… Cititi si restul

Noutati