Get Adobe Flash player

Edentaţia de molar unu inferior este descrisă în literatura de specialitate ca fiind cea mai frecventă edentaţie unidentară şi apare de regulă precoce, la vârste foarte tinere, uneori chiar înaintea erupţiei molarului doi. Fiind primii dinţi definitivi ce erup în cavitatea bucală, molarii unu inferiori sunt frecvent confundaţi de către părinţi cu dinţii temporari şi neglijaţi, ajungându-se la carii complicate sau chiar pierderea lor. Molarii unu mandibulari sunt cel mai frecvent afectaţi de carii şi ajung cel mai des să beneficieze de tratamente endodontice sau să fie extraşi precoce. Edentaţia de molar unu inferior se întâlneşte frecvent la vârste tinere. Protezarea corectă a acestei edentaţii reprezintă o provocare din punct de vedere protetic, cu atât mai mult cu cât se petrece de cele mai multe ori într-un stadiu tardiv.
In clinica noastra asemenea edentatii se pot trata prin variante protetice fixe sau mobile. Variantele fixe sunt alese frecvent si constau in relizarea unor lucrari protetice fixe pe implant sau a unor lucrari protetice pe dintii vecini.
Daca solutia aleasa este de tratament protetic pe implant, intr-o prima etapa se realizeaza anamneza si se recomanda investigatii ca: hemoleucograma, glicemie, calcemie, colesterol, timpi de sangerare, timpi de coagulare, acid uric, uree, VSH si Computer Tomograf pe zona in care se va insera implantul. Dupa inserarea implantului se va astepta o perioada de timp de minim 3 luni, apoi se realizeaza coroana definitiva.
In cazul lucrarilor protetice cu dinti stalpi dintii naturali perioada de tratament este mai scurta si implica o etapa de slefuire a dintilor vecini edentatiei si apoi amprentarea acestora pentru obtinerea lucrarii definitive. Timpul de lucru in aceasta situatie este de maxim 3 saptamani.
Factorii care infl uenţează alegerea soluţiei de protezare sunt variaţi; se ţine cont de lăţimea breşei, de starea osului, de situaţia dinţilor limitanţi, de raportul cu antagoniştii, de vârsta şi starea de sănătate generală a pacientului, de gradul de igienă şi de posibilităţile financiare.

dr. Magdalena Natalia DINA
medic stomatolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Noutati
Newsletter
Abonare