Get Adobe Flash player

Cardiologice

Articole din domeniul cardiologiei.

… hipertensiunea arterială afectează peste 50% din oamenii trecuţi de vârstă de 60 ani?
… hipertensiunea arterială rămâne multă vreme (ani) asimptomatica, pacientul se consideră sănătos, boala fiind descoperită doar prin măsurarea tensiunii arteriale?
… hipertensiunea arterială netratata scurtează viaţa cu circa 7 ani? Din fericire tratamentele actuale sunt eficiente.
… cel mai util tratament (şi o eficienţă măsură de prevedere) în cazul bolilor cardiovasculare, este exerciţiul fizic: alergare, bicicletă, mers pe jos,… etc.
În alte ţări europene majoritatea oamenilor se deplasează cu biciclete şi fac exerciţii fizice în mod regulat. Ca urmare, cazurile de infarct miocardic s-au redus la… Cititi si restul

Abstract
In anii ’70 s-a introdus in practica medicala tratamentul cu insulina si glucoza in infarctul miocardic acut ca masura de preventie a complicatiilor inerente. Ulterior s-a demonstrat actiunea protectoare a clorurilor de potasiu si de magneziu in cardiopatia infarctoida, fapt ce a dus la aparitia solutiilor repolarizante GIK si GIKMg.

Prezentare
Infarctul miocardic este un diagnostic obiectiv, reprezentand forma acuta a cardiopatiei ischemice, in care ocluzia subita a unei artere de la nivelul cordului intrerupe irigatia sanguina a unei parti a miocardului, antrenand necroza.
Termenul ischemie deriva din grecescul iskhaimos, semnificand “care intrerupe sangele – haima”.
Principalele… Cititi si restul

Bolile cardiovasculare  se află pe primul loc în lista cauzelor de deces. Afirmaţia are o valabilitate universală, dar, spre deosebire de zona de civilizaţie zisă vestică, sau, în cadrul Uniunii Europene, în  alte state , cu excepţia României, infarctul miocardic cunoaşte un regres impresionant, reculul fiind cu peste 50%.

În Romania însă, din cauza absenţei unui program de prevenţie coerent, infarctul miocardic face de la an la an tot mai multe victime. Un aparent paradox, trist, desigur, imputabil guvernărilor primilor 15 ani postcomunism. De multe ori, infarctul loveşte pe neaşteptate o persoană aparent în plină sănătate. Bolile cardiace… Cititi si restul

Noutati