Get Adobe Flash player

Arhive lunare: aprilie 2014

Tehnologia moderna a reusit sa salveze o pacienta tanara in varsta de 22 ani, care a suferit o boala rara determinand o ingrosare treptata a tesutului osos al cupolei craniene, ajungand la 5 cm grosime fata de limita normal de 1 – 1,5 cm. Aceasta ingrosare apasa pe creierul bolnavei provocand dureri profunde si persistente ale capului, pierdere  progresiva a vederii, plus schimbarea formei si expresilor faciale. Evolutia bolii fara tratament adecvat ameninta pierderea functiilor vitale si, moarte.
Neurochirurgii din Olanda, la inceputul anului 2014, au reusit, pentru prima data in lume, sa faca o cupola craniana completa din… Cititi si restul

Epistaxisul (sângerare de la nivelul cavității nazale) se poate datora creșterii tensiunii arteriale? De aceea este foarte important ca pacienții cu tensiune crescută să urmeze un tratament adecvat al acesteia, astfel încât să prevină sângerarea nazală.
Odată apărută, sângerarea trebuie oprită, prima manevră, pe care o poate efectua orice individ care sângerează este presarea aripii nazale de sept, pe partea cu epistaxis, cu pacientul în șezut, timp de 10-15 minute. Este greșită poziția culcat pe spate, datorită riscului de a înghiți sângele și de a determina voma, efort care întreține astfel sângerarea.
Trebuie evitat, de asemenea consumul de băuturi alcoolice,… Cititi si restul

FDA (The Food and Drug Administration) din SUA avertizează doctorii ce practică chirurgia laparoscopică asupra pericolului reprezentat de morcelarea (fragmentarea prin secționare) a nodulilor uterini sau chiar a uterului întreg modificat patologic asupra riscului diseminării unor cancere inaparente clinic la momentul efectuării intervenției. FDA afirmă că în urma investigațiilor efectuate 1 din 350 de femei care au fost operate laparoscopic cu utilizarea morcelării aveau sarcom uterin. (În SUA sunt practicate anual 500.000 de histerectomii, în 50.000 din acestea folosindu-se morcelarea!)

dr. Dan Ioan SCARLATESCU
Medic primar obstetrica-ginecologie

Cauza principala a obezitatii este reprezentata de stilul nesanatos al scolarilor. Dieta este definitorie mai ales in cazul consumului de alimente cu continut caloric ridicat: dulciuri, grasimi, fast-food, snacks-uri, sucuri si bauturi carbogazoase indulcite. Numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti.
Cauze ale excesului ponderal si ale obezitatii

  • dezechilibru intre aportul alimentar (hipercaloric) si activitatea fizica redusa sau chiar absenta (sedentarism)
  • lipsa activitatii fizice: vizionarea televizorului, jocurile video interactive, utilizarea calculatorului
  • alimentatia artificiala la nou nascut-alaptarea protejeaza impotriva obezitatii
  • obezitatea parintilor… Cititi si restul

Arteroscleroza este una dintre cele mai importante cauze ale accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic şi insuficientei renale.

Oricare ar fi detaliile fiziopatologice (mecanismele intime ale procesului de dezvoltare şi apariţia complicaţiilor plăcilor de aterom) de-a lunul anilor de cercetări din întreaga lume, s-au adunat date care incriminează o serie de factori de risc:

1. Nivelurile crescute ale lipidelor sanguine (profilul lipidic):
- LDL colesterol
- HDL colesterol
- Trigliceride
- Colesterol seric total
2. Hipertensiunea arterială
3. Diabetul
4. Obezitatea
5. Fumatul
6. Sedentarismul (condiţia fizică primară)
7. Stressul
8. Vârsta, sexul (bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile)
9. Predispoziţia… Cititi si restul

O doză zilnică de aspirină (81 mg) în al doilea și al treilea trimestru de sarcină la gravidele prezentând risc crescut de preeclampsie (odată apărută boala se impune obligatoriu nașterea pentru salvarea mamei și copilului) poate reduce semnificativ apariția acestei boli și, în plus, poate scădea riscul nașterii premature sau a nașterii de copii cu greutate mică la naștere. (Studiu publicat în Annals of Internal Medicine din 7 aprilie 2014.)
Totuși, administrarea aspirinei (în aceeași doză) la femeile care au avut una sau două avorturi spontane sau oprite din evoluție în primul trimestru de sarcină nu previne apariția unui nou… Cititi si restul

Patru bărbaţi paralizaţi de la piept în jos, cărora li se spusese că starea lor este irecuperabilă, au reuşit să îşi mişte voluntar picioarele – deşi nu au ajuns să meargă din nou – după ce un dispozitiv electric le-a fost implantat în coloana vertebrală, au anunţat, marţi, cercetătorii americani.
Potrivit Reuters, succesul medical, deşi obţinut cu un număr mic de pacienţi, este încurajator în ceea priveşte crearea unui tratament nou care ar putea ajuta persoanele paralizate şi cu leziuni ale măduvei coloanei vertebrale să îşi recapete autonomia.
Pe de altă parte, rezultatele pun sub semnul întrebării o presupunere-cheie despre… Cititi si restul

Oamenii de ştiinţă britanici au reuşit în premieră mondială să folosească cu succes medicina regenerativă pentru a obţine un organ imunitar complet funcţional în corpul unui animal viu şi consideră că această tehnică inovatoare va putea fi utilizată şi pe oameni în viitor.
Studiul a fost coordonat de Clare Blackburn de la Centrul pentru medicină regenerativă afiliat Medical Research Council (MRC) din Edinburgh.
“Rezultatele noastre sugerează că prin utilizarea aceleiaşi metode pe pacienţi umani am putea îmbunătăţi funcţionarea timusului şi, astfel, impulsiona imunitatea pacienţilor în vârstă sau imunitatea acelora cu sisteme imunitare suprimate”, a declarat coordonatoarea studiului.
Înainte ca această… Cititi si restul

Noutati