Get Adobe Flash player

Stiati ca…

LAPTELE DE MAMA
- este cel mai bun aliment pentru sugar -  “Laptele si inima de mama nu se pot inlocui!”
- este un aliment complex, cel mai usor de digerat, intotdeauna steril,  proaspat si la temperatura optima
- este gata oricand de intrebuintare si fereste copilul de alergii
- are compozitie diferita de la un supt la altul
- are anticorpi si substante care intaresc imunitatea si feresc bebelusul de boli(raceli, enterocolite)
- alaptarea ajuta la cresterea dintisorilor si la capacitatea copilului de a mesteca
- efortul de a suge ii dezvolta copilului muschii fetei
- intareste… Cititi si restul

1. … RM reprezinta un domeniu de activitate complexa medicala, educationala, sociala si profesionala prin care se urmareste reabilitarea, pe cat posibil, a capacitatilor functionale pierdute de catre un individ in urma unei boli sau unui traumatism, precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care sa-i asigure, in viitor, posibilitatea de a muncii sau de autoservire, respectiv viata independenta d.p.d.v. economic si/sau social?
2. … Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste RM ca fiind un proces activ, prin care persoanele cu dizabilitati datorita unor leziuni sau boli, obtin reabilitarea completa sau daca acesta nu este posibila, atingerea unui potential optim fizic, mental… Cititi si restul

Epistaxisul (sângerare de la nivelul cavității nazale) se poate datora creșterii tensiunii arteriale? De aceea este foarte important ca pacienții cu tensiune crescută să urmeze un tratament adecvat al acesteia, astfel încât să prevină sângerarea nazală.
Odată apărută, sângerarea trebuie oprită, prima manevră, pe care o poate efectua orice individ care sângerează este presarea aripii nazale de sept, pe partea cu epistaxis, cu pacientul în șezut, timp de 10-15 minute. Este greșită poziția culcat pe spate, datorită riscului de a înghiți sângele și de a determina voma, efort care întreține astfel sângerarea.
Trebuie evitat, de asemenea consumul de băuturi alcoolice,… Cititi si restul

Obezitatea este asociata cu un risc de avort spontan, potrivit unor cercetatori londonezi. Pierderile successive de sarcina pot fi cauzate de excesul ponderal, dar si prevenite de reducerea cantitatii de grasime din organism.

dr. Dariana IONITA
medic specialist endocrinolog

… hipertensiunea arterială afectează peste 50% din oamenii trecuţi de vârstă de 60 ani?
… hipertensiunea arterială rămâne multă vreme (ani) asimptomatica, pacientul se consideră sănătos, boala fiind descoperită doar prin măsurarea tensiunii arteriale?
… hipertensiunea arterială netratata scurtează viaţa cu circa 7 ani? Din fericire tratamentele actuale sunt eficiente.
… cel mai util tratament (şi o eficienţă măsură de prevedere) în cazul bolilor cardiovasculare, este exerciţiul fizic: alergare, bicicletă, mers pe jos,… etc.
În alte ţări europene majoritatea oamenilor se deplasează cu biciclete şi fac exerciţii fizice în mod regulat. Ca urmare, cazurile de infarct miocardic s-au redus la… Cititi si restul

- somnul odihnitor este o conditie indispensabila pentru o buna crestere a copiilor
- hormonul de crestere este secretat in perioada de adormire si in cea de somn paradoxal
- o casa trebuie sa ii ofere copilului siguranta!
- parintii cu copii mici sunt sfatuiti sa puna dopuri de protectie la prize, pe colturile meselor si sa nu lase la indemana copiilor produse de curatenie si medicamente!!

  Dr. Liliana TOMA
Medic primar Pediatrie

- Deteriorarea memoriei este necesară pentru a pune diagnosticul de dementă dar trebuie să fie suficient de severă pentru a cauza o deteriorare în funcţionarea socio-profesională (afectează capacitatea de a munci, de a prepara mâncarea, de a face cumpărături, de a ajunge acasă fără să se rătăcească, de a face corect plăţile, etc…)
- Pe lângă tulburările de memorie, pacienţii cu Dementa Alzheimer pot prezenta frecvent: insomnie sau schimbarea ritmului somn-veghe, depresie, anxietate, idei delirante de persecuţie şi prejudiciu, halucinaţii, agitaţie, dezinhibiţie sexuală, apatie.
- Dementa Alzheimer este o boală cronică, ce progresează lent
- Dementa Alzheimer afectează mai întâi… Cititi si restul

…Scolioza adevărată (structurală, cu deformare a structurilor vertebrelor sau discurilor intervertebrale) are caracter evolutiv şi nu se reduce complet?
…În scoliozele cu o curbură mai mică de 30 grade se recomandă supraveghere şi kinetoterapie?
Între 30 şi 50 grade (unghiul Cobb) se asociază kinetoterapie şi corset, iar tratamentul chirurgical se practică pentru scolioze cu unghi de curbura peste 50 grade?
…Mişcarea de rotaţie a capului poate reduce fluxul prin arterele vertebrale cu până la 90%, provocând simptome ca tulburări de echilibru, cefalee, tulburări motorii, vizuale, auditive?
…Lombosciatica însoţită de deficit motor al membrului inferior (paralizie) nu reprezintă decât 2…3% din… Cititi si restul

Noutati