Get Adobe Flash player

Ginecologie

Articole din domeniul ginecologic.

Deși vaccinarea clasică presupune trei doze de vaccin anti-HPV, ultimele studii (publicate de JAMA) au arătat existența unei legături între dazele de vaccin și condilomatoza vulvară: numai două doze de vaccin la fetele sub 17 ani duce la o considerabilă reducere a riscului condilomatozei.
Studiul a fost efectuat pe un milion de fete la care a fost urmărită, după vaccinare, apariția condilomatozei.
S-a constat protecția contra condilomatozei numai după două doze, dar totuși eficacitatea a fost mai mare la tripla doză clasică. Studii suplimentare, de durată mai lungă, vor fi făcute pentru a se vedea și influența asupra… Cititi si restul

Un studiu cu o durată de 20 ani efectuat asupra unui număr de 89.000 de femei între 26 și 45 ani arată o creștere cu 25% a riscului de cancer mamar în cazul consumatoarelor de carne roșie. Invers, o dietă formată preponderent din pește, pui (carne albă), legume și nuci poate duce la o scădere cu 14% a riscului. Explicațiile ar putea consta în metodele de preparare (prăjire la temperaturi înalte), folosirea de hormoni pentru accelerarea creșterii animalelor sau utilizarea nitraților și nitriților drept conservanți.
Deja se cunoștea legătura dintre consumul crescut de carne roșie și cancerul de colon sau… Cititi si restul

Un studiu (efectuat în Ohio și publicat în BJOB în 4 iunie a.c.) asupra unui număr de 454.716 de nașteri vii la femei cu două sau mai multe nașteri într-o perioadă de 6 ani a demonstrat că în cazul sarcinilor apărute la mai puțin de 12 luni după nașterea anterioară, în 53% din cazuri nașterea a survenit înainte de 39 sătămâni, într-un număr mare de cazuri chiar înainte de 37 săptămâni (naștere prematură).
Intervalul optim dintre sarcini pare a fi de peste 18 luni.
De remarcat la rasele necaucaziene americane un procent mult mai mare de nașteri premature.
(Copii rezultați… Cititi si restul

Satisfacția sexuală a unei relații heterosexuale de lungă durată poate fi afectată de modificarea utilizării contraceptivelor hormonale orale (TCO).

Un studiu publicat în Psychological Science efectuat de cercetători de la universitățile din Stirling, Glasgow, Newcastle și Praga asupra a 365 de cupluri a arătat că începerea sau întreruperea utilizării TCO în decursul relației poate determina apriția de modificări negative ale satisfacției sexuale, față de utilizarea continuă a TCO încă înainte de începerea relației sau a lipsei utilizării acestora de la început.

Studii anterioare arătau doar că TCO alterează în mod subtil preferințele femeilor vizavi de imaginea partenerului ideal și a… Cititi si restul

Menopauza prematură (înaintea vârstei de 40 ani) este asociată cu afectarea funcțiilor cognitive pe termen lung. (BJOG, 7 mai 2014)
Studiul a evaluat un număr de 4.868 de femei (79% cu menopauză normală, 10% cu menopauză chirurgicală și 11% post radio sau chimioterapie). 7,6% dintre femei au avut menopauză prematură, iar 12,8% precoce (41-45 ani). Peste 20% dintre ele au folosit tratament hommonal în menopauză.
În comparație cu femeile cu menopauza instalată după 50 ani, cele cu menopauză prematură au avut în peste 40% din cazuri performanțe scăzute la testele de fluență verbală și memorie vizuală și a fost asociată… Cititi si restul

FDA (The Food and Drug Administration) din SUA avertizează doctorii ce practică chirurgia laparoscopică asupra pericolului reprezentat de morcelarea (fragmentarea prin secționare) a nodulilor uterini sau chiar a uterului întreg modificat patologic asupra riscului diseminării unor cancere inaparente clinic la momentul efectuării intervenției. FDA afirmă că în urma investigațiilor efectuate 1 din 350 de femei care au fost operate laparoscopic cu utilizarea morcelării aveau sarcom uterin. (În SUA sunt practicate anual 500.000 de histerectomii, în 50.000 din acestea folosindu-se morcelarea!)

dr. Dan Ioan SCARLATESCU
Medic primar obstetrica-ginecologie

        Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apărând în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Astfel 40% dintre femeile cu vârsta până în 35 de ani dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani, se arată într-un comunicat de presă primit de redacția www.sanatateatv.ro. În general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, însă atunci când simptomele își fac apariția, femeile se confruntă cu sângerări excesive, dureri abdominale și anemie. Chiar în lipsa unor simptome, persoanele… Cititi si restul

Obstetrica-ginecologia este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu îngrijirea femeilor însărcinate, cu asistenţa la naştere şi îngijirea lăuzelor în primele zile postpartum, precum şi cu diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor tractului genital feminin indiferent de vârstă.

În fapt există două specialităţi diferite, obstetrica şi ginecologia, cu particularităţi şi istorii particulare. Obstetrica este cea mai veche şi iniţial a constat numai în asistenţa la naştere, în special în prezentaţiile pelvine, pentru salvarea vieţii mamei în naşterile obstructive (care nu se pot finaliza spontan, fără ajutor). De când există viaţă, există reproducere, iar la fiinţele umane primitive femeile asistau femeile la naştere (în… Cititi si restul

Noutati