Get Adobe Flash player

Arhive lunare: martie 2014

Stress-ul poate întârzia apariția sarcinii și dublează riscul sterilității

În SUA (The Ohio State University Wexner Medical Centre) a fost efectuat un studiu prospectiv (501 femei cu vârste între 18-40 ani) care a demonstrat corelația dintre nivelul crescut de stress și diminuarea șanselor de apariție a sarcinii precum și creșterea de două ori a riscului de sterilitate. Stress-ul determină creșterea nivelului unui bio-marker salivar, alfa-amilaza ca și a cortisolului. Autorii recomandă folosirea tehnicilor de reducere a stress-ului precum yoga, meditația sau relaxarea cerebrală. Eliminarea factorilor de stress la femeile care încearcă să rămână însărcinate poate scurta semnificativ durata de timp… Cititi si restul

…Scolioza adevărată (structurală, cu deformare a structurilor vertebrelor sau discurilor intervertebrale) are caracter evolutiv şi nu se reduce complet?
…În scoliozele cu o curbură mai mică de 30 grade se recomandă supraveghere şi kinetoterapie?
Între 30 şi 50 grade (unghiul Cobb) se asociază kinetoterapie şi corset, iar tratamentul chirurgical se practică pentru scolioze cu unghi de curbura peste 50 grade?
…Mişcarea de rotaţie a capului poate reduce fluxul prin arterele vertebrale cu până la 90%, provocând simptome ca tulburări de echilibru, cefalee, tulburări motorii, vizuale, auditive?
…Lombosciatica însoţită de deficit motor al membrului inferior (paralizie) nu reprezintă decât 2…3% din… Cititi si restul

Cancerul a reprezentat și continuă să reprezinte un factor puternic de impact psihologic, determinant al fricii de suferință și al fricii de moarte, o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la nivelul întregii lumi, o adevărată dramă a condiției umane, care, în ciuda progreselor și descoperirilor din medicina modernă, încă produce un număr uriaș de decese anual  în rândul populației din toată lumea.  
Capul este cea mai complexă parte a corpului uman și de aceea trebuie acordată o atenție sporită și o importanță majoră tumorilor care cresc în această regiune. Cancerele capului și gâtului cresc pe mucoasa tracturilor… Cititi si restul

Antibioticele sunt compuși care fie ucid bacteriile direct (bactericide) sau stânjenesc capacitatea lor de a se dezvolta și de a reproduce (bacteriostatice). Atunci când se lupta cu o infecţie bacteriană, sistemul imunitar poate fi copleșit de “bug-uri” invadatoare. Antibioticele sunt aruncate în luptă pentru a construi o apărare împotriva invadatorilor până când sistemul imunitar se poate recupera și poate contracara singur bacteriile rămase.

Sunt antibioticele suficiente pentru a opri dezvoltarea bacteriilor?
Antibioticele opresc sau interferează cu un număr de procese celulare de zi cu zi, care se bazează pe procesele de creștere și supraviețuire, cum ar fi:
- Paralizarea celulelor… Cititi si restul

Există numeroase afecţiuni legate de alcool, care ar trebui să vă alarmeze şi să vă facă să vă prezentaţi la medic. Consumul de alcool, în timp duce la dependenţa; iar dintre tulburările psihice induse de alcool enumăr: beţia acută, sevrajul alcoolic, delirul, dementă, tulburări de memorie, tulburarea psihotică cu delir sau halucinaţii, depresia, anxietatea, disfuncţia sexuală, tulburări de somn. Dar nu trebuie uitat şi de celelalte afecţiuni somatice, cum ar fi ciroza, pancreatita, etc.
Alcoolul poate fi considerat şi un tratament psihiatric deoarece deprima sistemul nervos central, producând somnolenţă. El poate fi clasificat alături de celelalte sedative-anxiolitice, cum ar fi… Cititi si restul

Pielea ne protejează faţă de agresiuniile mediului exterior şi ne ajută să ne bronzăm.
Ultravioletele solare au un index de la 1-11la nivelul terestru; cu cât indexul este mai mare cu atât potenţialul distructiv creşte asupara pielii şi ochilor.
Un procent de 90% din U.V poate penetra norii subţiri, zăpadă reflectă 80% din u. v, 60% apar între ora 10-15, nisipul alb reflectă 15% din U.V.
Ne putem proteja: pălărie borduri largi, haine, în orele de vârf ale U.V ne adăpostim la umbră sau sub umbrelă.
Nivelul U.V variază în funcţie de orele zilei şi perioada anului, ozonul… Cititi si restul

Peste 80 de milioane de persoane la nivel mondial sufera de o boala mintala, cifra neluand in considerare toate afectiunile mintale cu care se confrunta populatia sau bolnavii de peste 65 de ani. Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana cu aproximativ 300.000 de noi cazuri sesizate anual.

1403 cazuri de afectiuni mintale la 100.000 de locuitori. Cu o incidenta de peste 1400 de cazuri la 100.000 de locuitori, in cazul bolilor mintale Romania se situeaza pe locul doi in Uniunea Europeana dupa Estonia.

La nivelul UE, 26% din populatie sunt afectati de o boala mintala, luand in… Cititi si restul

Pe 14 martie a avut loc “Ziua Mondiala a Somnului” la nivel global, cu scopul de a aducerea in atentia publicului problemele legate de somn, in conditiile in care o treime din viata dormim. Potrivit Societatii Europene de Studiu a Somnului (ESRS), medicina somnului ar trebui sa devina o specializare recunoscuta in toate tarile europene. Celebrarea Zilei Mondiale a Somnului atrage atentia asupra ecoului tulburarilor de somn in viata fiecarui individ, a necesitatii recunoasterii acestei specialitati si in Romania si a corectiei legislatiei privitoare la controalele somnografice la grupe de risc importante – soferi, controlori de trafic, supraveghetori de trafic,… Cititi si restul

Noutati