Get Adobe Flash player

Fără categorie

Insolatia este o urgenta medicala si prezinta urmatoarele simptome:
- oboseala
- dureri de cap
- ametelii.
Simptomatologia insolatiei include modificari de constienta precum: stari de confuzie, delir, lesin, tegumente umede.

Tratament:
- pacientul este dus intru-un spatiu racoros sa nu fie expus la soare.
- se dezbraca pacientul si se expune la aer, se raceste corpul cu  ajutorul unui burete pentru a se scadea  temperatura.

NU SE INTRODUCE PACIENTUL IN BAIE DE GHEATA.
SE POATE PUNE GHEATA PE BURTA SI SUB BRATE

NU SE ADMINISTREAZA ASPIRINA SAU PARACETAMOL.

- se face hidratare cu 2 litri de apa.… Cititi si restul

Studiile experimentale (publicate de Kim Y. ș.a. în British Journal of Cancer) sugerează potențialul anti-carcinogenetic al vitaminei D vizavi de cancerul de sân. Au fost luate în calcul 30 de studii prospective cuprinzând un total de 31.867 de cazuri care au urmărit incidența cancerului de sân sau mortalitatea la cele 6092 cazuri care au dezvoltat boala.
Nivelurile crescute ale vitaminei D (25-hidroxivitamina A) au avut un ușor efect protector față de apariția cancerului de sân, în comparație cu nivelurile scăzute, iar la cazurile care au dezvoltat cancerul nivelurile crescute de vitamină în sânge au fost asociate în mod semnificativ cu… Cititi si restul

… dupa nastere exista o perioada de risc crescut pentru dezvoltarea afectiunilor psihice, perioada denumita “post-partumul albastru”?
Aceste tulburari psihice  apar precoce, odata cu secretia lactata si se manifesta prin dispozitie depresiva usoara, iritabilitate, plans nemotivat, labilitate emotionala, anxietate, astenie. Uneori aceste simptome pot fi insotite de manifestari psihotice.
Astfel  pacienta poate prezenta idei delirante  avand convingerea ca  i-a fost schimbat copilul la nastere sau ca cineva vrea sa-i fure/sa-i faca rau copilului, idei precum copilul e posedat, etc. Aparitia simptomelor psihotice constituie o urgenta psihiatrica, acestea reprezentand atat un pericol pentru pacienta  cat si… Cititi si restul

FDA (US Food and Drug Administration) a aprobat continuarea studiilor privind eficacitatea folosirii insulinei inhalatorii la pacientii adulti cu diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2. Insulina ultrarapida este sub forma de pudra, continuta intr-un dispozitiv pentru inhalare orala. Aceasta forma de administrare are un risc mai scazut de hipoglicemie si va fi mai usor acceptata de pacientii cu diabet zaharat tip 2, care refuza sa se injecteze singuri. In tipul 1 de diabet indicatia este de a fi folosita impreuna cu insulina bazala injectabila.

Studiile in derulare fac comparatie cu insulina rapida injectabila pentru a stabili eficacitatea… Cititi si restul

Societatea americană a chirurgilor sânului (American Society of Breast Surgeons) și-a ținut întâlnirea anuală între 30 aprilie și 4 mai în Las Vegas. Cu această ocazie au fost relevate două aspecte terapeutice importante:

  • Radioterapia în locul evidării ganglionare axilare în cazul “ganglionilor santinelă” indemni a determinat la 5 ani o diminuare cu 50% a incidenței limfedemului membrului superior omonim;
  • Crioablația în cazul tumorilor de sub 1 cm fără invazie ductală poate ajunge la o rată a succesului de până la 100% (între 93,8 și 100%). (Crioablația se face în afara sălii clasice de operație prin întroducerea în tumoră a unei… Cititi si restul

Edentaţia de molar unu inferior este descrisă în literatura de specialitate ca fiind cea mai frecventă edentaţie unidentară şi apare de regulă precoce, la vârste foarte tinere, uneori chiar înaintea erupţiei molarului doi. Fiind primii dinţi definitivi ce erup în cavitatea bucală, molarii unu inferiori sunt frecvent confundaţi de către părinţi cu dinţii temporari şi neglijaţi, ajungându-se la carii complicate sau chiar pierderea lor. Molarii unu mandibulari sunt cel mai frecvent afectaţi de carii şi ajung cel mai des să beneficieze de tratamente endodontice sau să fie extraşi precoce. Edentaţia de molar unu inferior se întâlneşte frecvent la vârste tinere.… Cititi si restul

Cauza principala a obezitatii este reprezentata de stilul nesanatos al scolarilor. Dieta este definitorie mai ales in cazul consumului de alimente cu continut caloric ridicat: dulciuri, grasimi, fast-food, snacks-uri, sucuri si bauturi carbogazoase indulcite. Numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti.
Cauze ale excesului ponderal si ale obezitatii

  • dezechilibru intre aportul alimentar (hipercaloric) si activitatea fizica redusa sau chiar absenta (sedentarism)
  • lipsa activitatii fizice: vizionarea televizorului, jocurile video interactive, utilizarea calculatorului
  • alimentatia artificiala la nou nascut-alaptarea protejeaza impotriva obezitatii
  • obezitatea parintilor… Cititi si restul

Arteroscleroza este una dintre cele mai importante cauze ale accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic şi insuficientei renale.

Oricare ar fi detaliile fiziopatologice (mecanismele intime ale procesului de dezvoltare şi apariţia complicaţiilor plăcilor de aterom) de-a lunul anilor de cercetări din întreaga lume, s-au adunat date care incriminează o serie de factori de risc:

1. Nivelurile crescute ale lipidelor sanguine (profilul lipidic):
- LDL colesterol
- HDL colesterol
- Trigliceride
- Colesterol seric total
2. Hipertensiunea arterială
3. Diabetul
4. Obezitatea
5. Fumatul
6. Sedentarismul (condiţia fizică primară)
7. Stressul
8. Vârsta, sexul (bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile)
9. Predispoziţia… Cititi si restul

Noutati