Get Adobe Flash player

1. … RM reprezinta un domeniu de activitate complexa medicala, educationala, sociala si profesionala prin care se urmareste reabilitarea, pe cat posibil, a capacitatilor functionale pierdute de catre un individ in urma unei boli sau unui traumatism, precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care sa-i asigure, in viitor, posibilitatea de a muncii sau de autoservire, respectiv viata independenta d.p.d.v. economic si/sau social?
2. … Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste RM ca fiind un proces activ, prin care persoanele cu dizabilitati datorita unor leziuni sau boli, obtin reabilitarea completa sau daca acesta nu este posibila, atingerea unui potential optim fizic, mental si social, urmata de integrarea in mediul cel mai potrivit?
3. … RM a aparut in timpul celui de-al II-a Razboi Mondial datorita nevoii ca soldatii raniti sa se recupereze si sa se reintoarca pe front?
4. … inainte ca un pacient sa fie integrat intr-un program de recuperare, acesta trebuie sa fie evaluat d.p.d.v. medical? Evaluarile se vor efectua, de asemenea, si in timpul programului de recuperare, cat si la sfarsitul acestuia, contribuind astfel la alegerea unui program de recuperare individualizat nevoilor fiecarui pacient, eliminandu-se astfel aparitia evenimentelor nedorite.
5. … scopul principal al RM este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si mai ales sa previna agravarea afectiunii?
6. … fiecare organism reactioneaza diferit la actiunea tratamentului recuperator, fapt pentru care nu se poate garanta intru-totul o vindecare completa la toti pacientii(la unii se pot obtine rezultate favorabile in cateva sedinte, pe cand altii au nevoie de un interval mult mai mare pentru ameliorarea deficitelor)?
7. … reusita unui tratament recuperator va depinde nemijlocit de factorul psihic al pacintului? Astfel, cu cat acesta este mai optimist, mai increzator in propriile forte si cu cat va participa mai intens la procesul de recuperare, cu atat si rezultatele acestuia sunt mai vizibile si mai bune.
8. … programele de recuperare cuprind: masaj terapeutic regional(segmentar) sau general, electroterapie, kinetoterapie, terapie ocupationala, ortezare-protezare, meloterapie, logopedie, sfaturi nutritionale, suport emotional si educarea schimbarii stilului de viata?
9. … este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat acesta isi va atinge scopul?
10. … RM cuprinde, in primul rand, recuperarea afectiunilor: aparatului locomotor, reumatice, neurologice-neurochirurgicale, respiratorii, cardiovasculare, chirurgicale, obstetricale, nutritie-boli metabolice?

dr. Horia BERCEANU
Medic  specialist  Recuperare, Medicina Fizica  si Balneoclimatologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Noutati
Newsletter
Abonare