Get Adobe Flash player

Tehnologia moderna a reusit sa salveze o pacienta tanara in varsta de 22 ani, care a suferit o boala rara determinand o ingrosare treptata a tesutului osos al cupolei craniene, ajungand la 5 cm grosime fata de limita normal de 1 – 1,5 cm. Aceasta ingrosare apasa pe creierul bolnavei provocand dureri profunde si persistente ale capului, pierdere  progresiva a vederii, plus schimbarea formei si expresilor faciale. Evolutia bolii fara tratament adecvat ameninta pierderea functiilor vitale si, moarte.
Neurochirurgii din Olanda, la inceputul anului 2014, au reusit, pentru prima data in lume, sa faca o cupola craniana completa din plastic, modelata la imprimanta 3D,  care a dat in ultimul timp  un salt evolutiv imens in medicina.
Chirurgii au taiat craniu de jur imprejur de la marginea parului in fata, pana la marginea superioara a gatului si de la ureche pana la cealalta, si au atasat cupola de plastic la  osul ramas.
Operatia a durat 23 ore.
La 3 luni de la operatie, bolnava a scapat progresiv de suferintele ei  si a revenit la activitatea ei obisnuita. Aceasta tehnica cu imprimanta 3D ajuta foarte mult pe pacienti cu tumori osoase  ale craniului,  sau celor cu traumatisme craniene severe mai ales la cei cu pierderi de os.
dr. Koutaiba ISSA
Medic specialist Chirurgie generala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Noutati
Newsletter
Abonare