Get Adobe Flash player

Stress-ul poate întârzia apariția sarcinii și dublează riscul sterilității

În SUA (The Ohio State University Wexner Medical Centre) a fost efectuat un studiu prospectiv (501 femei cu vârste între 18-40 ani) care a demonstrat corelația dintre nivelul crescut de stress și diminuarea șanselor de apariție a sarcinii precum și creșterea de două ori a riscului de sterilitate. Stress-ul determină creșterea nivelului unui bio-marker salivar, alfa-amilaza ca și a cortisolului. Autorii recomandă folosirea tehnicilor de reducere a stress-ului precum yoga, meditația sau relaxarea cerebrală. Eliminarea factorilor de stress la femeile care încearcă să rămână însărcinate poate scurta semnificativ durata de timp până la apariția sarcinii, comparativ cu femeile care nu iau măsuri de reducere a stress-ului.

Travaliul în cadă contra naștere în apă

Moda nașterii în apă se întinde încet dar sigur. Un studiu foarte recent din SUA arată că desfășurarea travaliului în cadă în condiții de sterilizare optimă a apei calde folosite poate diminua durerile din primele stadii ale travaliului, spre deosebire de nașterea în apă, care se poate complica cu infecții, dificultăți de termoreglare a nou născutului, inhalarea de apă cu apariția detresei respiratorii.

O nouă teorie privind cauza endometriozei

1 din 10 femei suferă de endometrioză (boală cronică manifestată prin dureri pelviene mari apărute în special perimenstrual). Cercetătorii de la Northwestern University (SUA) sugerează modificări genetice ce conduc la o citire anormală a codului genetic ce codifică o serie de gene reglatoare la nivelul uterului. Astfel se permite manifestarea unui receptor genetic (GATA6) în locul altuia (GATA2) având drept rezultat rezistența la progesteron a celulelor endometriale migrante și dezvoltarea bolii. Aceste descoperiri vor determina o nouă abordare a diagnosticului predispozitiei și preîntâmpinarea terapeutică a apariției bolii.

Nouă cale de abordare a embolizării nodulilor fibromatoși uterini

Cercetătorii americani au identificat o noua tehnică de introducere a cateterului prin care se face embolizarea fibroamelor uterine. Abordarea arterei inghinale (procedura actuală) este foarte dureroasă și incomodă, motiv pentru care foarte puține femei apelează la ea. Folosirea arterei radiale este mult mai puțin dureroasă sau traumatică, deci mai acceptabilă. În plus nu mai este necesară supravegherea de 24 de ore de după intervenție, pacienta putând pleca imediat acasă. Tehnica deschide căi noi abodărilor terapeutice în cancer.

(Fibromatoza uterină afectează 40% din femeile de peste 35 ani, provocând menstruații abundente și prelungite, determinând anemii ce pot ajunge până la necesitatea transfuziilor, în afara durerilor menstruale intense, senzației de presiune în pelvis, tulburărilor urinare, dipareuniei sau avortului spontan.)

Copii născuți prin operație cezariană sunt mai predispuși la a fi supraponderali sau obezi la vârsta adultă

Un studiu retrospectiv efectuat la Imperial Colledge London pe 38.000 de subiecți a demonstrat că șansele ca un copil născut prin operație cezariană să ajungă obez sau supraponderal sunt cu 26% mai mari față de cele ale unui născut natural. Nu operația în sine pare a fi cauza, ci probabil anumite modificări produse per se. De exemplu, bacteriile aflate în intestinul celor două tipuri de nou născuți diferă semnificativ, fapt ce poate avea efecte majore pentru sănătate în timp.

Tratamentul probiotic în infecțiile vaginale

Un studiu efectuat de cercetătorii în microbiologie italieni (Universita di Camerino) a testat cinci tulpini de lactobacili pentru efectul lor antimicrobiotic împotriva tulpinilor de Candida. Combinația a două tulpini: Lactobacillus rhamnosus și Lactobacillus paracasei (asociere cunoscută ca SYNBIO) a întrunit caracteristicile necesare. Modalitatea de administrare a tartamentului constă în aplicarea de pesare vaginale conținând asocierea de lactobacili, alternativă viabilă la administrarea de antibiotice/antimicotice.

Tratamentul hormonal substitutiv postmenopausal poate crește riscul de pancreatită acută

Cercetătorii suedezi au cercetat un număr de 31.494 de femei aflate la menopauză între 1997-2010. La momentul studiului 42% din ele (13.113) au folosit tratament hormonal substitutiv, 12% (6595) au folosit anterior tratamentul iar restul nu l-au folosit niciodată. Studiul a arătat că la femeile care au folosit tratamentul riscul de a face pancreatită acută este de 1,5 ori mai mare. Riscul pare a fi mai mare la femeile ce au folosit tratamentul mai mult de 10 ani. Explicația pare a fi că hormonii estrogeni externi induc anumite modificări persistente la nivelul pancreasului, proporțional cu durata administrării.

Utilizare progesteronului contra bufeurilor este sigur pentru sănătatea cardiovasculară a femeilor

Studiul intreprins de cercetătorii de la University of British Columbia și Vancouver Coastal Health au arătat că tratamenrul cu progesteron calmează bufeurile severe și transpirațiile nocturne la femeile aflate în menopauză, fără a avea niciun risc cardiovascular, spre deosebire de tratamentul clasic estro-progestativ la care riscul de accident vascular sau cancer de sân datorat componentei estrogenice este foarte mare.

Relația colesterol – cancer de sân

Cercetări de ultimă oră au descoperit că un metabolit al colesterolului, 27-hidroxicolesterolul (27HC) potențează creșterea numărului de receptori de estrogeni în cancerul de sân (cel mai comun tip), ceea ce anterior se credea a fi generat de nivelul crescut de estrogeni endogeni sau exogeni (medicație estrogenică). Acest fapt explică insuccesul terapiei antiestrogenice în numeroase cazuri.

Această descoperire va sta la baza creării unui tratament inhibitor al 27HC ca adjuvant în chimioterapia anticanceroasă. Lipsa enzimei CYP7B1 care metabolizează 27HC este de 7 ori mai mare în țesutul tumoral față de cel normal. Acest indicator va fi folosit pentru depistarea tumorilor antiestrogen rezistente și eficientizarea tratamentului cancerului de sân.

dr. Dan Ioan SCARLATESCU

Medic primar Obstetrica – ginecologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Noutati
Newsletter
Abonare