Get Adobe Flash player

…Scolioza adevărată (structurală, cu deformare a structurilor vertebrelor sau discurilor intervertebrale) are caracter evolutiv şi nu se reduce complet?
…În scoliozele cu o curbură mai mică de 30 grade se recomandă supraveghere şi kinetoterapie?
Între 30 şi 50 grade (unghiul Cobb) se asociază kinetoterapie şi corset, iar tratamentul chirurgical se practică pentru scolioze cu unghi de curbura peste 50 grade?
…Mişcarea de rotaţie a capului poate reduce fluxul prin arterele vertebrale cu până la 90%, provocând simptome ca tulburări de echilibru, cefalee, tulburări motorii, vizuale, auditive?
…Lombosciatica însoţită de deficit motor al membrului inferior (paralizie) nu reprezintă decât 2…3% din ansamblul sciaticilor?
…În discopatia lombară, un program corect de kinetoterapie consolidează remisiunea simptomelor şi previne recidivele dureroase?
…În gonartroza, pe lângă durere, apar şi deformarea genunchiului, cu deplasarea sa spre interior sau spre exterior, acumularea de lichid în articulaţie, creşterea în dimensiuni a genunchiului?
…În gonartroza, o musculatură puternică va duce la resimţirea unei dureri mai mici în timpul mersului şi de asemenea limitează progresia bolii?
…Pentru că un pacient cu gonartroza să aibă o viaţă cât mai apropiată de normal, este necesar ca genunchii acestuia să permită o întindere completă şi o îndoire de cel puţin 80…90 grade?
…În coxartroza durerea apare în zona inghinală, fesiera, partea laterală sau internă a coapsei şi poate iradia la nivelul genunchiului?
…Mersul agravează durerile pacientului cu coxartroza şi că sporturile recomandate sunt înotul şi mersul pe bicicletă?
…În coxartroza şi gonartroza mersul cu sprijin în baston se face cu purtarea bastonului în mâna opusă membrului inferior dureros?
…În osteofitoza calcaneului (“ciocuri în călcâi”) este foarte importantă purtarea unei talonete cu decupaj în zona călcâiului?
…Multe modificări radiologice, uneori impresionante, nu au correspondent clinic manifestat prin durere sau alte acuze subiective?
…Aplicarea crioterapiei (gheaţă) este benefică în contracturile musculare post-traumatice, în durerile umărului de intensitate foarte mare şi care predomina nocturn, în procesele inflamatorii articulare (de exemplu ale genunchiului) şi periarticulare (de exemplu entorsele de gleznă)?

dr. Alexandra CONSTANTIN
medic specialist Recuperare fizica si Balneologoie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Noutati
Newsletter
Abonare