Get Adobe Flash player

Cancerul a reprezentat și continuă să reprezinte un factor puternic de impact psihologic, determinant al fricii de suferință și al fricii de moarte, o cauză majoră de morbiditate și mortalitate la nivelul întregii lumi, o adevărată dramă a condiției umane, care, în ciuda progreselor și descoperirilor din medicina modernă, încă produce un număr uriaș de decese anual  în rândul populației din toată lumea.  
Capul este cea mai complexă parte a corpului uman și de aceea trebuie acordată o atenție sporită și o importanță majoră tumorilor care cresc în această regiune. Cancerele capului și gâtului cresc pe mucoasa tracturilor digestiv și respirator superior, fiind tumori care se pot dezvolta la nivelul: cavității orale, faringe, laringe, cavitate nazală, sinusuri paranazale, glande salivare, tiroidă, paratiroide, dar și la nivelul urechii, oaselor, țesuturilor, structurilor neuro-vasculare și pielii acestor regiuni.
Cancerul din sfera ORL reprezintă aproximativ 4% din totalitatea tumorilor maligne în Statele Unite, deşi în alte părţi ale lumii boala este mult mai răspândită. În Marea Britanie, cancerul de cap şi gât constituie circa 5-10%, dar în ţări precum India, ţările din Asia de Sud-Est, acestea reprezintă între 35-45% din totalul tumorilor maligne. Factorii de risc implicați în apariția cancerului de cap și gât au fost intens studiați și atent selecționați dintr-o gamă largă de factori de mediu și individuali, denumiți carcinogeni. Astfel, cele mai multe dintre cancerele capului și gâtului se presupune a se datora unei combinații dintre predispoziția genetică a individului și expunerea la factorii carcinogeni de mediu, expunere care poate fi atât ocupațională, de mediu, cât și accidentală.
Expunerea la factori de risc se poate datora și stilului de viață al populației generale, adică a obiceiurilor alimentare, precum și expunerii la tutun și alcool sub diversele lor forme. Stilul de viață dezordonat se consideră a juca un rol deosebit de important, 8 din 10 cancere de la nivelul capului și gâtului fiind cauzate de acesta. Aceste deprinderi vicioase sunt foarte răspândite în întreaga lume, cu diferențe în funcție de regiunea geografică, convingeri sociale, culturale și grad de cultură și civilizație.
Pe lângă factorii de risc socio-economici ai pacientului (condițiile de trai, de muncă, de educație, vârsta) și comportamentul pacientului (consumul de tutun , alcool, dieta), un rol important în dezvoltarea și evoluția cancerelor regiunii capului și gâtului îl deține statusul biologic al bolnavului (stadiul bolii, comorbiditățile, dimensiunea și proprietățile histopatologice ale tumorii, biomarkerii, etc.), dar și statusul tumoral (dimensiunea tumorii, locul de apariție, suprainfecția, stadiul tumoral). Alți factori care contribuie la creșterea riscului de cancer de la nivelul capului și gâtului sunt reprezentați de: fumul de tutun din mediul înconjurător (fumatul pasiv), dieta săracă în anumiți nutrienți, infecția cu virusul papilomatozei umane, expunerile profesionale, nivelul scăzut de trai și de educație, imunodeficiența, utilizarea excesivă a apei de gură cu conținut crescut în alcool, igiena orală precară, boala de reflux gastro-esofagian, diverse modificări benigne ale mucoasei, care ulterior se pot transforma malign.
Estimările recente globale au pus în evidență o uriașă răspândire a fumatului și consumului de alcool în întreaga lume, cu peste un miliard de bărbați și peste 250 de milioane de femei care fumează țigarete, între 600-1200 de milioane de persoane care mestecă nuci de betel (cunoscute ca fiind carcinogene) și două miliarde de oameni care consumă alcool. Tutunul și alcoolul sunt implicate în peste 75% din cazurile de carcinoame cu celule scuamoase ale capului și gâtului, mai ales dacă acestea acționează sinergic. Dieta dezechilibrată este considerată factor de risc cancerigen, fiind des întâlnită în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare.

 

 

dr. Cătăloiu Adriana-Daniela

Medic specialist ORL

Doctor în științe medicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Noutati
Newsletter
Abonare