Get Adobe Flash player

Arhive lunare: aprilie 2014

Specialiştii din domeniul sănătăţii au atras atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare ar trebui să aibă aviz din partea unui medic. “Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fără recomandarea medicului, cred că 80% din populaţie ia aceste suplimente alimentare pentru că au auzit de la o persoană, de la alta că ar fi recomandate.  La medic ajung 10, 20% dintre cetăţeni şi din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare să fie administrate după discuţia cu medicul specialist sau să caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe şoricei”, a declarat luni doctorul Dana Stănciulescu.
Ea a estimat că până la 30% dintre suplimentele alimentare de pe piaţă au studii clinice
La rândul său, medicul Anca Tâu a semnalat că unele dintre suplimentele alimentare au şi efecte nocive. “Există studii internaţionale – nu se întâmplă numai la noi – în care s-a demonstrat că o serie de pacienţi au consumat diverse suplimente nutritive şi s-au trezit ulterior într-o degringoladă metabolică şi cu afecţiuni destul de grave care i-au dus către camerele de gardă şi spitalizări (…) în principiu consumul de suplimente nutritive trebuie să aibă în spatele lui un aviz medical”, a spus Tâu.
Doctorul Andreea Căzănaru e de părere că în primul rând se poate pune accentul pe alimentaţie şi abia ulterior, dacă problemele de sănătate o impun, se poate recurge la suplimente nutritive. Un alt concept dezbătut în cadrul conferinţei a fost cel de îmbătrânire sănătoasă.
Doctorul Tania Rădulescu, director medical la Administraţia spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a spus că ar dori să se implementeze acest concept la nivel de ţară. “Primăria Generală, primarul general au preluat acest concept şi au început să implementeze anumite proiecte care să vină în sprijinul persoanelor în vârstă să poată efectua mişcare, exerciţii fizice, centre multifuncţionale”, a afirmat Rădulescu. Potrivit acesteia, trebuie pus accentul şi pe activitatea extraşcolară a copiilor.
“Noi trebuie să promovăm aceste principii chiar de la vârstele cele mai mici ale copiilor în aşa fel încât în evoluţia lor să-şi poată păstra sănătatea (…) ar trebui să punem accentul pe modul în care copiii în ziua de astăzi îşi petrec activitatea nu numai şcolară, ci şi extraşcolară”, a adăugat Rădulescu.

Sursa: www.agerpres.ro

 

Un procent de 52% dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an, arata studiului Confido, aplicat pe o mie de respondenti romani din mediul urban.
„Este un mecanism care functioneaza in anumite tari”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.
„Ca un consumator sau un expert al industriei in general, mi se pare rezonabil ca orice platitor sa doreasca sa plateasca pentru acele tratamente care sa fie eficiente si din perspectiva economica”, a spus Robert Popescu, CEO A&D Pharma.

Introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate – conditionata de oferirea gratuita de catre producator pentru o perioada determinata
52 % dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an.
In plus, 56 % dintre respondenti sunt de parere ca plata medicamentelor compensate de catre sistemul public de asigurari de sanatate catre producatori trebuie facuta numai in momentul in care tratamentul isi demonstreaza efectul terapeutic.
Romanii au achitat in medie 80 de lei pe medicamentele achizitionate la ultima vizita in farmacie. „Suma nu este neglijabila, nu cred ca este foarte mare in termeni de comparatie cu alte state europene, dar trebuie sa ne uitam la ea si din perspectiva veniturilor pe care le are pacientul roman. Mi se pare o suma reprezentativa”, a spus Robert Popescu, CEO A&D Pharma.
Cu ocazia ultimei vizite facute in farmacie, 78 % dintre romani au achizitionat medicamente eliberate fara reteta, in timp ce medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta au fost cumparate de doar 52 % din membrii populatiei. Nevoia de produse parafarmaceutice si de igiena personala a reprezentat pentru 25 % si, respectiv, 24 % dintre respondenti motivul pentru care acestia au intrat in farmacie.
„Romania practica la medicamentele cu prescriptie cele mai scazute preturi din Europa. In plus, practica si cele mai mici adaosuri de farmacie pentru produsele cu prescriptie. Cu alte cuvinte, farmaciile castiga foarte putin in Romania de pe urma produselor cu prescriptie, motiv pentru care trebuie sa practice niste preturi comparabile cu cele din alte state europene, pentru produsele fara prescriptie, pentru ca altfel, n-am mai avea farmacii”, a adaugat Robert Popescu.

Peste jumatate din populatie a cumparat produse compensate in ultimele 3 luni
Dintre cei care au achizitionat medicamente compensate in ultimul trimestru, doar 6% au afirmat ca medicamentele au fost compensate integral, restul de 94% declarand ca au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament. Contibutia personala a fost perceputa ca fiind foarte mare de catre 44% dintre acestia, doar 23% afirmand ca valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scazut. Conform lui Laurentiu Mihai, romanii isi cumpara medicamentele fara prescriptie pentru ca „este lipsa accesului pacientului roman la doctor si apoi la produse farmaceutice, respectiv la medicamentele cu prescriptie”.
Respondentii au declarat in procent de 54% ca nivelul valorii decontate de catre CNAS pentru medicamentele compensate ar trebui sa se stabileasca in functie de pretul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus in discutie de catre 29% dintre acestia.
Pacientii sunt de parere ca sistemul public de sanatate trebuie sa asigure accesul tuturor pacientilor atat la medicamente ieftine (84%), cat si scumpe (76%).
Rezultatele sunt extrase din cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la initiativa Institutul Aspen Romania si prezentat cu ocazia celei de-a treia editii a Bucharest Forum/Healthcare. Bucharest Forum / Healthcare este platforma de dezbateri dedicata decidentilor din domeniul sanatatii dezvoltata de Institutul Aspen Romania si Link Resource, sub egida Guvernului Romaniei si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Noutati