Get Adobe Flash player

Arhive lunare: martie 2014

Introducerea listei noi de medicamente compensate se amână pentru o lună. Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, a declarat pentru RL că lista nu poate fi introdusă de pe 1 aprilie, aşa cum era promisiunea, întrucât proiectul de hotărâre de guvern nu este gata. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţinea contrariul, săptămâna trecută, că el ar fi lăsat totul „la cheie”.
Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, îl contrazice pe fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în legătură cu actualizarea listei noi de medicamente compensate. El a declarat pentru RL că proiectul va intra în vigoare „cel mai târziu în luna mai”, nu pe 1 aprilie, întrucât încă se mai lucrează la proiect. „Metodologia nu era gata. Protocoalele, impactul bugetar nu au fost calculate. E puţin probabil să fie terminat până pe 1 aprilie. Probabil că se va schimba cu 1 mai”, a spus Cepoi. Întrebat dacă s-a calculat impactul bugetar şi care va fi el, Cepoi a declarat că au fost făcute trei estimări, a Ministerului Sănătăţii fiind de 600 milioane lei. „Casa de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii se ocupă acum de asta”, a precizat el. Săptămâna trecută, fostul ministru al Sănătăţii i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi solicita să adopte în şedinţa de Guvern lista medicamentelor compensate. „Reamintim încă o dată faptul că toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite cu scrupulozitate, că actualizarea şi îmbunătăţirea listei s-au făcut după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi”, scria Nicolăescu.
Toate aceste aspecte au fost lucrate profesionist şi au fost lăsate la cheie, acum fiind necesar ca noua conducere a Ministerului Sănătăţii să dea dovadă că înţelege şi poate să continue procesul complicat, dar absolut necesar pentru soarta oamenilor bolnavi”, mai preciza el.

       Cezar Irimia: „Pe 15 mai noi ieşim în stradă”
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici (AAPC), Cezar Irimia, a declarat pentru RL că, dacă hotărârea de guvern nu va intra în vigoare, va demara proteste în ţară şi în faţa Parlamentului European. „Ne mint în continuare că se va actualiza lista. Lista e neactualizată de 6-7 ani. S-a schimbat echipa la minister şi au venit alţii cu alte concepţii, că aşa e la noi. Noi pe 15 mai ieşim în stradă”, a spus Irimia.România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Ultima oară când lista de medicamente compensate a fost actualizată a fost anul 2008. Din cauza acestei neactualizări, în presă s-a lansat ipoteza potrivit căreia România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza faptului că a încălcat directivele europene.„Nu există până în acest moment o acţiune de infringement declanşată de Comisia Europeană pe acest subiect. Am avut însă o solicitare de informaţii din partea Comisiei, în urma căreia Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit procedurile. Mai avem o singură problemă legată de termen, însă aceasta va fi rezolvată până în aprilie, conform discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat, pentru RL, agentul guvernamental al statului român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Horaţiu Radu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, în primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate vor fi introduse 130 de molecule noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant.

sursa: www.romanialibera.ro

Noul Guvern Ponta stipuleaza infiintarea Companiei Farmaceutice Nationale pentru crearea diversitatii necesare asigurarii pietei cu medicamente, se arata in documentul de Guvernare. De asemenea, se doreste dezvoltarea Unifarm, companie de import si distributie pentru asigurarea continuitatii aprovizionarii si desfacerii de medicamente pentru populatie; repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino pentru asigurarea independentei in domeniul vaccinurilor si promovarea unor produse la export, acesta avand rol strategic national si regional.Guvernul are in vedere compensarea medicamentelorpentru pensionarii cu venituri reduse.

Noul program de guvernare, fara mari modificari

Guvernul Ponta III pastreaza in programul politic pe care isi va asuma raspunderea in Parlament majoritatea obiectivelor in domeniul sanatatii pe care le-a avut si in programul precedent. Singura mentiune care lipseste din actualul program este „revizuirea sistemului de salarizare in directia flexibilizarii si stimularii performantei si competitivitatii prin excluderea profesiei medicale si de asistent medical, inclusiv moase din categoria personalului bugetar”.

Se urmareste pregatirea si atragerea de personal medical prin asigurarea formarii unui numar adecvat de categorii de personal cu preponderenta pentru specialitatile deficitare; reformarea rezidentiatului in ceea ce priveste admiterea, pregatirea si obtinerea calificarilor de specialist; dar si asigurarea de conditii suplimentare/motivante, in vederea instalarii de cabinete medicale in zonele defavorizate.

Totodata, se are in vedere dezvoltarea unor proiecte de atragere a resurselor umane, respectiv rezidentiatul pe post sustinut prin facilitati din partea comunitatilor locale; subventionarea chiriilor pentru medicii rezidenti si tinerilor specialisti de la comunitatile locale si acordarea unor facilitati la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifunctionale, inclusiv diminuarea redeventelor la un nivel acceptabil si coplata la utilitati etc.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Administrarea vitaminei E si a betacarotenului nu protejeaza persoanele impotriva cancerului si a bolilor cardiace, a constatat un grup de cercetatori americani, intr-un raport publicat recent, scrie Mediafax.

Acest grup de cercetare, afiliat autoritatilor americane din domeniu, a actualizat un raport din 2003, adaugand vitamina E si betacarotenul pe lista suplimentelor care s-au dovedit deja ineficiente impotriva acestor doua boli, cancerul si bolile cardiace, care fac cele mai mari ravagii in Statele Unite.

Concluziile cercetatorilor americani se bazeaza pe mai multe studii stiintifice, conform carora vitamina E si betacarotenul nu sunt eficiente impotriva combaterii cancerului si afectiunilor inimii, iar in cazul betacarotenului, fac mai mult rau decat bine.

“Nu exista niciun avantaj al administrarii de vitamina E, iar betacarotenul poate fi nociv deoarece creste riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a afirmat copresedintele echipei de cercetare, Michael LeFevre.

In ciuda avertismentelor regulate asupra efectelor nedovedite ale vitaminelor, numeroase persoane continua sa ia suplimente cu vitamine. De asemenea, in perioada 2007 si 2010, jumatate dintre americani au luat cel putin o data suplimente cu vitamine. Uneori, femeile insarcinate sunt sfatuite sa ia suplimente care contin acid folic, iar persoanele in varsta, expuse fracturilor, sunt sfatuite sa ia vitamina D pentru intarirea oaselor.

Echipa de cercetare recomanda, insa, o dieta echilibrata, din care sa faca parte fructe, legume, cereale integrale, lactate partial degresate si peste.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Noutati