Get Adobe Flash player

Stiri farmaceutice

O noua analiza de laborator a aratat ca Giotrif (afatinib) este primul tratament care demonstreaza beneficii de supravietuire generale semnificative la pacientii cu un anumit tip de cancer pulmonar.

Boehringer Ingelheim, firma dezvoltatoare a Afatinib, a anuntat noi rezultate de supravietuire generala, in urma unei analize post-hoc care combina informatiile a doua studii de faza III (LUX-Lung 3 si 6). Analiza a aratat ca pacientii cu alt tip de celule decat cele mici (NSCLC) ce prezinta mutatii obisnuite ale Receptorului pentru Factorul de Crestere Epidermal (EGFR) (deletii in exonul 19 sau mutatii de substitutie in exonul 21[L858R]) au trait cu pana la jumatate de an mai mult daca le-a fost administrat afatinib ca prima linie de tratament, comparativ cu tratamentul standard prin chimioterapie.

Care au fost rezultate generale de supravietuire

Analiza combinata a celor mai ample doua studii clinice care au inclus aceasta populatie de pacienti a aratat ca afatinib a prelungit perioada de supravietuire a pacientilor ale caror tumori prezinta cele mai des intalnite (comune) mutatii survenite la nivelul receptorului pentru factorul de crestere epidermal (EGFR), in medie cu trei luni, in comparatie cu un regim standard de chimioterapie (27,3 comparativ cu 24,3 luni), reducand semnificativ riscul de deces cu 19%. Cea mai mare reducere a riscului de deces, de 41%, a fost inregistrata la pacientii ale caror tumori au cel mai comun tip de mutatie EGFR (deletie survenita la nivelul EGFR in exonul 19). Concluziile acestei analize sustin in continuare rezultatele publicate anterior referitoare la intarzierea evolutiei tumorii (supravietuire fara progresia bolii), controlul mai bun al simptomelor cancerului si a reactiilor adverse asociate cu afatinib, in comparatie cu chimioterapia standard.

Comentand rezultatele de supravietuire generala, prof. dr. James Chih-Hsin Yang, cercetatorul principal al studiului, de la Spitalul National Universitar din Taiwan, afirma: “Rezultatele celor doua studii cu afatinib arata pentru prima oara ca, in ciuda incrucisarii tratamentului ulterior (fenomen de „cross-over”), administrarea in prima linie de tratament a terapiei tintite poate prelungi viata pacientilor cu cancer pulmonar care prezinta deletii la nivelul mutatiei pozitive EGFR in exonul 19, comparativ cu chimioterapia. Aceste rezultate se adauga la lista de beneficii demonstrate in cadrul acestor studii, care includ imbunatatiri ale evolutiei in dimensiune a tumorii, o durata mai mare de control a bolii, si ale simptomelor care afecteaza viata, date de catre afectiune, cum ar fi tusea, durerea sau dificultatile de respiratie.”

Aceste rezultate vor fi prezentate in detaliu in cadrul celei de-a 50-a intalniri anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica. Prezentarea va oferi mai multe informatii referitoare la impactul rezultatelor in practica clinica si asupra ingrijirii pacientilor. De asemenea, in cadrul ASCO din Chicago, din perioada 30 mai – 3 iunie 2014, vor fi prezentate sau publicate si alte informatii din 6 abstracte referitoare la afatinib si alti compusi din portofoliul de oncologie al Boehringer Ingelheim.

Tratamentul dupa progresia bolii

Rezultatele unui alt studiu de faza III care a inclus pacienti cu cancer pulmonar (LUX-Lung 5), au atins obiectivul principal al studiului prin demonstrarea avantajului continuarii tratamentului cu afatinib, in combinatie cu cel de chimioterapie, dupa ce tumoarea a inceput sa creasca sub administrarea monoterapiei cu afatinib (tratament dupa progresia bolii). Acest studiu de faza III a comparat afatinib cu paclitaxel (agent chimioterapic) versus chimioterapia simpla, la alegerea investigatorului, la pacientii aflati intr-un stadiu avansat al cancerului pulmonar, dupa esecul mai multor tratamente, inclusiv chimioterapia, erlotinib sau geftinib, si afatinib monoterapie.

Pacientii care au continuat tratamentul cu afatinib, in combinatie cu chimioterapia, dupa progresia bolii din timpul tratamentului exclusiv cu afatinib, au avut inca o intarziere a evolutiei tumorii, comparativ cu cei din grupul care au incetat administrarea tratamentului cu afatinib si au beneficiat doar de chimioterapie (evolutia tumorii a fost intarziata cu 5,6 luni si, respectiv, 2,8 luni). Acest lucru a corespuns cu o reducere a riscului de progresie a bolii de 40%. Cele mai des intalnite reactii adverse la pacientii tratati cu afatinib in combinatie cu chimioterapia au fost diareea (adesea asociata cu inhibitorul EGFR), pierderea parului (alopecia) si slabiciunea (astenia – adesea asociata chimioterapiei).

Prof. dr. Martin Schuler, din cadrul Centrului de Oncologie West German al Spitalul Universitar Essen, Germania, a afirmat: “Aceste rezultate indica potentialul unei noi abordari pentru pacientii dificil de tratat, si anume continuarea tratamentului cu afatinib in combinatie cu chimioterapia, chiar si dupa ce pacientii au fost supusi anterior tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinaza (TKI) care nu a functionat, in urma caruia tumorile au inceput din nou sa creasca.”

Aprobarea Afatinib si indicatii experimentale

Afatinib este indicat in tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decat cele mici (NSCLC) ce prezinta mutatii EGFR pozitive. Afatinib este aprobat in mai multe tari, inclusiv in Uniunea Europeana, Japonia, Taiwan si Canada sub denumirea GIOTRIF, iar in Statele Unite este aprobat sub denumirea GILOTRIF. In alte tari, afatinib a fost inaintat inspre aprobare catre autoritatile de reglementare. Acesta se afla sub verificari regulatorii in alte tari. Cercetarile de faza III in cazul cancerului de cap si de gat de tip scuamos (HNSCC), precum si studiile privind alte tipuri de tumori sunt in curs de desfasurare.

Grupul Boehringer Ingelheim face parte din primele 20 de companii farmaceutice la nivel global. Cu sediul central in Ingelheim, Germania, compania are o prezenta globala cu 142 de filiale si peste 47.400 de angajati. De la infiintarea sa, in anul 1885, compania de familie a fost dedicata cercetarii, dezvoltarii, producerii si distribuirii de tratamente noi cu valoare terapeutica ridicata pentru medicina umana si veterinara.

Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Brandul Algocalmin a obtinut pentru al noualea an consecutiv votul de incredere al romanilor, in cadrul studiului Trusted Brand 2014. Prin aceasta initiativa se premiaza anual marcile care au reusit sa castige increderea consumatorilor la nivel european si national, se arata intr-un comunciat.
„Ne onoreaza aprecierea constanta a romanilor pentru Algocalmin, un produs cu o traditie de jumatate de secol pe piata locala. Pentru noi este o confirmare ca valorile din spatele brandului sunt puternice si sunt importante pentru pacientii romani: eficienta dovedita in combaterea durerii, calitate, siguranta si accesibilitate”, a declarat Simona Cocos, director general Zentiva Romania.
O alta concluzie a studiului arata ca romanii apreciaza in continuare marcile locale. Anul acesta, 18 categorii din cadrul studiului au fost castigate de marci autohtone, respectiv doua treimi din categoriile locale au fost castigate de branduri romanesti.
Cel mai recent studiu Trusted Brand 2014, ajuns la a paisprezecea editie in Europa si a noua in Romania, a fost realizat in perioada septembrie-noiembrie 2013, concomitent in 10 tari europene: Austria, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia si Slovenia.
Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Specialiştii din domeniul sănătăţii au atras atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare ar trebui să aibă aviz din partea unui medic. “Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fără recomandarea medicului, cred că 80% din populaţie ia aceste suplimente alimentare pentru că au auzit de la o persoană, de la alta că ar fi recomandate.  La medic ajung 10, 20% dintre cetăţeni şi din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare să fie administrate după discuţia cu medicul specialist sau să caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe şoricei”, a declarat luni doctorul Dana Stănciulescu.
Ea a estimat că până la 30% dintre suplimentele alimentare de pe piaţă au studii clinice
La rândul său, medicul Anca Tâu a semnalat că unele dintre suplimentele alimentare au şi efecte nocive. “Există studii internaţionale – nu se întâmplă numai la noi – în care s-a demonstrat că o serie de pacienţi au consumat diverse suplimente nutritive şi s-au trezit ulterior într-o degringoladă metabolică şi cu afecţiuni destul de grave care i-au dus către camerele de gardă şi spitalizări (…) în principiu consumul de suplimente nutritive trebuie să aibă în spatele lui un aviz medical”, a spus Tâu.
Doctorul Andreea Căzănaru e de părere că în primul rând se poate pune accentul pe alimentaţie şi abia ulterior, dacă problemele de sănătate o impun, se poate recurge la suplimente nutritive. Un alt concept dezbătut în cadrul conferinţei a fost cel de îmbătrânire sănătoasă.
Doctorul Tania Rădulescu, director medical la Administraţia spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a spus că ar dori să se implementeze acest concept la nivel de ţară. “Primăria Generală, primarul general au preluat acest concept şi au început să implementeze anumite proiecte care să vină în sprijinul persoanelor în vârstă să poată efectua mişcare, exerciţii fizice, centre multifuncţionale”, a afirmat Rădulescu. Potrivit acesteia, trebuie pus accentul şi pe activitatea extraşcolară a copiilor.
“Noi trebuie să promovăm aceste principii chiar de la vârstele cele mai mici ale copiilor în aşa fel încât în evoluţia lor să-şi poată păstra sănătatea (…) ar trebui să punem accentul pe modul în care copiii în ziua de astăzi îşi petrec activitatea nu numai şcolară, ci şi extraşcolară”, a adăugat Rădulescu.

Sursa: www.agerpres.ro

 

Noul Guvern Ponta stipuleaza infiintarea Companiei Farmaceutice Nationale pentru crearea diversitatii necesare asigurarii pietei cu medicamente, se arata in documentul de Guvernare. De asemenea, se doreste dezvoltarea Unifarm, companie de import si distributie pentru asigurarea continuitatii aprovizionarii si desfacerii de medicamente pentru populatie; repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino pentru asigurarea independentei in domeniul vaccinurilor si promovarea unor produse la export, acesta avand rol strategic national si regional.Guvernul are in vedere compensarea medicamentelorpentru pensionarii cu venituri reduse.

Noul program de guvernare, fara mari modificari

Guvernul Ponta III pastreaza in programul politic pe care isi va asuma raspunderea in Parlament majoritatea obiectivelor in domeniul sanatatii pe care le-a avut si in programul precedent. Singura mentiune care lipseste din actualul program este „revizuirea sistemului de salarizare in directia flexibilizarii si stimularii performantei si competitivitatii prin excluderea profesiei medicale si de asistent medical, inclusiv moase din categoria personalului bugetar”.

Se urmareste pregatirea si atragerea de personal medical prin asigurarea formarii unui numar adecvat de categorii de personal cu preponderenta pentru specialitatile deficitare; reformarea rezidentiatului in ceea ce priveste admiterea, pregatirea si obtinerea calificarilor de specialist; dar si asigurarea de conditii suplimentare/motivante, in vederea instalarii de cabinete medicale in zonele defavorizate.

Totodata, se are in vedere dezvoltarea unor proiecte de atragere a resurselor umane, respectiv rezidentiatul pe post sustinut prin facilitati din partea comunitatilor locale; subventionarea chiriilor pentru medicii rezidenti si tinerilor specialisti de la comunitatile locale si acordarea unor facilitati la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifunctionale, inclusiv diminuarea redeventelor la un nivel acceptabil si coplata la utilitati etc.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Administrarea vitaminei E si a betacarotenului nu protejeaza persoanele impotriva cancerului si a bolilor cardiace, a constatat un grup de cercetatori americani, intr-un raport publicat recent, scrie Mediafax.

Acest grup de cercetare, afiliat autoritatilor americane din domeniu, a actualizat un raport din 2003, adaugand vitamina E si betacarotenul pe lista suplimentelor care s-au dovedit deja ineficiente impotriva acestor doua boli, cancerul si bolile cardiace, care fac cele mai mari ravagii in Statele Unite.

Concluziile cercetatorilor americani se bazeaza pe mai multe studii stiintifice, conform carora vitamina E si betacarotenul nu sunt eficiente impotriva combaterii cancerului si afectiunilor inimii, iar in cazul betacarotenului, fac mai mult rau decat bine.

“Nu exista niciun avantaj al administrarii de vitamina E, iar betacarotenul poate fi nociv deoarece creste riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a afirmat copresedintele echipei de cercetare, Michael LeFevre.

In ciuda avertismentelor regulate asupra efectelor nedovedite ale vitaminelor, numeroase persoane continua sa ia suplimente cu vitamine. De asemenea, in perioada 2007 si 2010, jumatate dintre americani au luat cel putin o data suplimente cu vitamine. Uneori, femeile insarcinate sunt sfatuite sa ia suplimente care contin acid folic, iar persoanele in varsta, expuse fracturilor, sunt sfatuite sa ia vitamina D pentru intarirea oaselor.

Echipa de cercetare recomanda, insa, o dieta echilibrata, din care sa faca parte fructe, legume, cereale integrale, lactate partial degresate si peste.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Pielea bebelusilor este foarte delicata si sensibila chiar si la cea mai mica atingere. Din cauza faptului ca este de aproape 5 ori mai subtire decat pielea unui adult, dar si pentru ca ii lipseste stratul prezent la adulti. Pielea de la aceasta varsta este predispusa la mai multe afectiuni si probleme, care necesita ingrijiri sau masuri specifice. In primele luni de la nastere, bebelusul se confrunta cu mai multe afectiuni ale pielii, provocate de schimbarile hormonale care au loc in corpul lui odata cu expunerea la viata extrauterina dar si din cauza contactului pielii cu diversi factori (haine, detergenti, variatii de temperatura, apa, etc.). Multe dintre aceste iritatii sunt periculoase iar netratarea lor poate duce la declansarea unor infectii grave. Iritatia provocata de scutec apare la majoritatea bebelusilor pana la 1 an si se manifesta prin aparitia unor bubite sau pete rosiatice pe fundulet sau in zona inghinala. Simptomele sunt suparatoare pentru bebelus si se manifesta prin usturimi si prurit, iar asta afecteaza implicit starea de spirit a parintilor.

Cea mai buna metoda de tratare a iritatiei de scutec va ramane mereu preventia, insa in cazul iritatiilor declansate, aplicarea cremelor speciale inainte de punerea scutecelor reprezinta principala solutie pentru remedierea iritatiilor. Alege sa folosesti Sudocrem de fiecare data cand schimbi scutecul bebelusului. Sudocrem este un produs unic care contine mai multe ingrediente active care asigura protectia complexa a pielii, ajutandu-te in demersul tau de prevenire a iritatiilor de scutec. Sudocrem e o pasta cremoasa care se intinde cu usurinta, recomandata pentru utilizare zilnica. Contine oxid de zinc, compus care determina contractia tesuturilor, reducand astfel pierderea fluidelor in procesul de regenerare. Sudocrem, devine astfel ideala:

  • pentru protejarea fundului sugarului impotriva substantelor iritante din urina si fecale
  • pentru pielea iritata, inrosita pentru pielea eczematoasa pe suprafata pielii aspre
  • pentru arsurile si degeraturile usoare
  • pentru calmarea simptomelor cauzate de intepaturi si muscaturi,
  • pentru pielea cu tendinte acneice dupa ras si depilatul cu ceara
  • pentru pielea decubitaOriginile Sudocrem pot fi gasite in urma cu peste 80 de ani in 1931, cand Thomas Smith (profesor de farmacie din Dublin), a dezvoltat in laboratorul sau o formula speciala de crema antiseptica protectoare. De-a lungul anilor, din cauza succesului continuu, Sudocrem a fost exportata in tot mai multe tari ale lumii si a devenit cea mai folosita crema protectoare antiseptica in Marea Britanie si alte tari. in prezent, Sudocrem a devenit in multe cazuri prima alegere a mamelor pentru preventia si usurarea iritatiilor produse de scutec, pentru varstnici o optiune de luat in seama pentru diversele iritatii legate de decubit, incontinenta si chiar pentru adulti sanatosi o cale de a ingriji diverse leziuni minore ale pielii, cum ar fi intepaturile de insecte sau escoriatiile.Datorita succesului obtinut, cat si a eficientei dovedite, Sudocrem a devenit in ultimii ani multipla castigatoare in Europa a Premiului de Aur pentru Mame si Sugari in Europa. in Romania este oferita de Smart Love, brand al companiei Ceumed, fiind disponibila in toate lanturile farmaceutice si nu necesita prescriptie medicala.

Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

         Reprezentantii Ministerului Sanatatii si presedintele CNAS s-au intalnit cu reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), pentru a discuta despre noua lista de medicamente compensate, taxa clawback, preturile de decontare si referinta la medicamente, marjele de distributie la farmacii si distribuitori si exporturile paralele. La intalnirea au participat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, impreuna cu secretarul de Stat Adrian Pana, Cristian Busoi, presedintele CNAS, si Marius Savu, directorul ANMDM. “In ceea ce priveste introducerea noii liste de medicamente compensate, ministrul Sanatatii le-a transmis reprezentantilor industriei farmaceutice intentia autoritatilor de a reactualiza semestrial in 2014 si trimestrial in 2015 lista de medicamente, conform reglementarilor europene, astfel incat pacientii romani sa poata beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

        De asemenea, Eugen Nicolaescu a punctat intentia MS de a infiinta in partea a doua a anului o structura de evaluare a tehnologiilor medicale in vederea unei organizari mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.  Avand in vedere necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sanatatii a mai transmis industriei farmaceutice ca se doreste interzicerea, pe o perioada de 6 luni, a exporturilor paralele pentru medicamentele aflate in noua lista de molecule compensate pana la intrarea in vigoare a tuturor masurilor propuse pentru ca procesul de reforma sa fie coerent.

         In ceea ce priveste calculul diferentiat al taxei clawback, reprezentantii ARPIM au propus ca fiecare companie, atat producatorii de medicamente originale cat si cei de medicamente generice, sa plateasca o taxa in functie de consumul individual pe care il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Participantii au stabilit ca pe parcursul lunii ianuarie sa continue discutiile privind temele de mai sus, urmand ca, la sfarsitul lunii, sa existe o propunere finala agreata referitoare la subiectele puse in discutie. Totodata, s-a stabilit un program accelerat de consultari cu CNAS, ADRFR, inclusiv cu Colegiul Farmacistilor din Romania, astfel incat propunerile de acte normative sa poata fi adoptate si implementate in prima parte a anului 2014.

          De asemenea, ministrul Sanatatii a mai precizat reprezentantilor industriei farmaceutice ca, in perioada urmatoare, vor avea loc o serie de videoconferinte si dezbateri cu managerii spitalelor publice, structurile deconcentrate ale MS, CNAS, dar si asociatiile de pacienti, referitoare la implementarea corecta a pachetului de servicii minimale pentru neasigurati si a pachetului de servicii medicale de baza.

          Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat ca ministerul pe care il conduce respecta toate graficele asumate in fata organismelor internationale in ceea ce priveste lista medicamentelor compensate, conform Agerpres. Nu pot sa fiu de acord cu faptul ca nu s-a facut nimic pentru actualizarea listei de compensate. Se munceste de opt luni de zile la actualizarea acestei liste si numai cine nu vrea nu stie acest lucru. In acest moment suntem in toate graficele pe care ni le-am asumat cu organismele internationale. Nu pot spune ca toata aceasta lista in integralitatea ei sau partial va putea sa intre odata toata in functiune la 1 ianuarie”, a spus ministrul. Potrivit lui Nicolaescu, medicamentele care nu se justifica din punctul de vedere al eficientei medicale vor fi scoase de pe lista ori va fi modificata modalitatea de rambursare. Nicolaescu a precizat ca Romania are putin specialisti in domeniul evaluarii tehnologiilor medicale si a spus ca pe site-ul ministerului au fost publicate aproximativ 50 de procese verbale-sinteza de evaluare. “Avem putini specialisti in evaluarea tehnologiilor medicale. Daca vreti, ii numaram pe degetele de la o mana. Pe site-ul MS s-au afisat primele procese verbale-sinteza de evaluare, cred ca sunt pana acum vreo 50 de dosare evaluate. (…) Vom avea 100 de medicamente deja pana la 24-25 noiembrie. Pana la 1 decembrie le vom avea pe toate 150-160, urmand ca in cursul lunii decembrie sa facem procesul legal de transparenta decizionala asa cum prevede legea si apoi demersurile de aprobare”, a explicat demnitarul.

       Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Anul trecut au fost vândute şase miliarde de analgezice fără reţetă în toată lumea, iar vânzările cresc cu 4,1% în fiecare an, conform organizaţiei Nuffield Health din Marea Britanie. “Despre unele tablete se crede că au o acţiune mai rapidă, dar schimbările ratei de absorbţie sunt marginale. Analgezicele normale încep să îşi facă efectul după 20 sau 30 de minute şi chiar pilulele aşa-zis «rapide» trebuie să parcurgă acelaşi proces – să ajungă în stomac, să fie descompuse şi absorbite în intestinul subţire”, susţine Mike Platt, consultant-şef al departamentului de studiu al durerii, la fundaţia Imperial Healthcare, din subordinea NHS.

- Cafeina din analgezice

Majoritatea analgezicelor conţin cafeină pentru intensificarea efectului, studiile arătând că medicamentele eliberate fără reţetă cu adaos de cafeină sunt cu până 40% mai eficiente, pentru toate tipurile de durere, considerându-se că aceasta contractă vasele de sânge şi reduc disconfortul. “Cafeina stimulează creierul, dar mă îndoiesc că sporeşte efectul analgezicelor – iar cafeina dintr-o ceaşcă de cafea are acelaşi efect”, afirmă doctorul Mike Platt. Pentru a beneficia de efectele cafeinei, cel mai bine este să se consume cafea, ceai sau ceai verde – care în general conţine mai puţină cafeină -, decât să fie ingerată în doze mari, prin medicamente.

- Analgezicele nu trebuie luate pe stomacul gol

Însă aceste enzime protejează stomacul de acizii gastrici – motiv pentru care medicamentele antiinflamatoare irită stomacul. De aceea aceste medicamente trebuie luate după masă, întrucât alimentele, cum ar fi iaurtul, acţionează ca un strat protector. Excepţie face paracetamolul, deoarece acesta ţinteşte anumiţi nervi ai durerii din creier, fără să afecteze stomacul.

- Când trebuie luate analgezicele

Medicii recomandă administrarea analgezicelor cât mai devreme după debutul durerii, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine asupra nervilor care o cauzează. De exemplul, cei care au migrene trebuie să ia o tabletă împotriva durerii imediat ce aceasta se declanşează. Pacienţii cu artrită resimt de obicei durerea în timpul dimineţii, prin urmare ar trebui să ia analgezice la prima oră (după micul-dejun) sau o tabletă cu acţiune prelungită înainte de culcare.

- Cel mai bun analgezic pentru mahmureală

Paracetamolul este cel mai bun analgezic pentru mahmureală, dat fiind că inflamatoarele irită stomacul, deja afectat de consumul de alcool. De asemenea, durerile de cap asociate cu mahmureala sunt cauzate de deshidratare, prin urmare se recomandă consumul mare de apă.

- O tabletă în plus este nocivă

Simpla administrare a trei tablete în loc de una sau două se poate dovedi nocivă, chiar dacă nu s-a depăşit prescripţia zilnică recomandată. “Acest lucru afectează enzimele din ficat, care metabolizează medicamentul. Trei antiinflamatoare cresc riscul iritării stomacului”, afirmă doctorul Mike Platt, care adaugă faptul că doza maximă recomandată este cea care permite corpului să metabolizeze cel mai bine medicamentul respectiv. Depăşirea constantă a dozei zilnice maxime (4 grame) de paracetamol duce la insuficienţă hepatică, aceasta putându-se dovedi letală.

- Analgezicele nu dau dependenţă

Deşi oamenii se tem că administrarea constantă de analgezice dă dependenţă sau toleranţă la medicament, acest lucru nu este adevărat pentru medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi pentru paracetamol, care se eliberează fără reţetă. Cu toate acestea, oamenii pot dezvolta toleranţă la opiacee, de exemplu codeina, care se eliberează pe bază de reţetă, cu excepţia medicamentelor care conţin doze mici de codeină, disponibile la liber.

- Analgezicele pot agrava migrena

Administrarea analgezicelor mai mult de zece zile pe lună poate agrava stările de migrenă, probabil din cauza faptului că migrena are un mecanism natural de oprire, inhibat de medicaţia frecventă. Medicii recomandă să nu se administreze analgezice în cazul durerilor de cap care nu răspund la medicaţie şi pot fi tolerate, aşteptându-se ca durerea să treacă de la sine. De asemenea, trebuie consultat un medic dacă analgezicele nu funcţionează sau durerea revine.

       Sursa: www.mediafax.ro

Creşterea accesului la medicamente pe fondul creşterii veniturilor unei clase mijlocii în extindere la nivel mondial, precum şi perspectivele economice ale ţărilor dezvoltate vor contribui la reşterea cheltuielilor cu medicamentele la 1.000 de miliarde de dolari în 2014 şi 1.200 de miliarde de dolari în 2017, arată ultimul raport IMS Health. Potrivit raportului, în SUA, un eşec al implementării Programului de asigurări de sănătate obligatorii şi accesibile (Obamacare) ar putea lăsa o populaţie însemnată neasigurată medical, până la nivelul în care prevenţia să fie dată la o parte pentru a putea rezolva cazurile grave, care vor fi tot mai multe. Doar puţin peste 100.000 de americani fără asigurare de sănătate s-au înscris în program în octombrie, prima lună de înscriere doar 1,5% din obiectivul total propus până la sfârşitul lui martie 2014. Janponia se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei şi implicit cu o creştere a cererii pentru medicamente. De aceea, guvernul a decis ca 60% dintre medicamentele comercializate aici vor fi generice până în 2018. În Europa, accesul pacienţilor la medicamente inovative a scăzut, pe fondul măsurilor de austeritate luate în ultimii ani, care nu au permis actualizarea listelor de compensare, cum este cazul României. După calculele experţilor IMS, China va genera 34% din totalul cheltuielilor cu medicamentele în următorii cinci ani.

       Sursa: www.capital.ro

Noutati