Get Adobe Flash player

Fără categorie

Un procent de 52% dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an, arata studiului Confido, aplicat pe o mie de respondenti romani din mediul urban.
„Este un mecanism care functioneaza in anumite tari”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.
„Ca un consumator sau un expert al industriei in general, mi se pare rezonabil ca orice platitor sa doreasca sa plateasca pentru acele tratamente care sa fie eficiente si din perspectiva economica”, a spus Robert Popescu, CEO A&D Pharma.

Introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate – conditionata de oferirea gratuita de catre producator pentru o perioada determinata
52 % dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an.
In plus, 56 % dintre respondenti sunt de parere ca plata medicamentelor compensate de catre sistemul public de asigurari de sanatate catre producatori trebuie facuta numai in momentul in care tratamentul isi demonstreaza efectul terapeutic.
Romanii au achitat in medie 80 de lei pe medicamentele achizitionate la ultima vizita in farmacie. „Suma nu este neglijabila, nu cred ca este foarte mare in termeni de comparatie cu alte state europene, dar trebuie sa ne uitam la ea si din perspectiva veniturilor pe care le are pacientul roman. Mi se pare o suma reprezentativa”, a spus Robert Popescu, CEO A&D Pharma.
Cu ocazia ultimei vizite facute in farmacie, 78 % dintre romani au achizitionat medicamente eliberate fara reteta, in timp ce medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta au fost cumparate de doar 52 % din membrii populatiei. Nevoia de produse parafarmaceutice si de igiena personala a reprezentat pentru 25 % si, respectiv, 24 % dintre respondenti motivul pentru care acestia au intrat in farmacie.
„Romania practica la medicamentele cu prescriptie cele mai scazute preturi din Europa. In plus, practica si cele mai mici adaosuri de farmacie pentru produsele cu prescriptie. Cu alte cuvinte, farmaciile castiga foarte putin in Romania de pe urma produselor cu prescriptie, motiv pentru care trebuie sa practice niste preturi comparabile cu cele din alte state europene, pentru produsele fara prescriptie, pentru ca altfel, n-am mai avea farmacii”, a adaugat Robert Popescu.

Peste jumatate din populatie a cumparat produse compensate in ultimele 3 luni
Dintre cei care au achizitionat medicamente compensate in ultimul trimestru, doar 6% au afirmat ca medicamentele au fost compensate integral, restul de 94% declarand ca au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament. Contibutia personala a fost perceputa ca fiind foarte mare de catre 44% dintre acestia, doar 23% afirmand ca valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scazut. Conform lui Laurentiu Mihai, romanii isi cumpara medicamentele fara prescriptie pentru ca „este lipsa accesului pacientului roman la doctor si apoi la produse farmaceutice, respectiv la medicamentele cu prescriptie”.
Respondentii au declarat in procent de 54% ca nivelul valorii decontate de catre CNAS pentru medicamentele compensate ar trebui sa se stabileasca in functie de pretul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus in discutie de catre 29% dintre acestia.
Pacientii sunt de parere ca sistemul public de sanatate trebuie sa asigure accesul tuturor pacientilor atat la medicamente ieftine (84%), cat si scumpe (76%).
Rezultatele sunt extrase din cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la initiativa Institutul Aspen Romania si prezentat cu ocazia celei de-a treia editii a Bucharest Forum/Healthcare. Bucharest Forum / Healthcare este platforma de dezbateri dedicata decidentilor din domeniul sanatatii dezvoltata de Institutul Aspen Romania si Link Resource, sub egida Guvernului Romaniei si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Introducerea listei noi de medicamente compensate se amână pentru o lună. Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, a declarat pentru RL că lista nu poate fi introdusă de pe 1 aprilie, aşa cum era promisiunea, întrucât proiectul de hotărâre de guvern nu este gata. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţinea contrariul, săptămâna trecută, că el ar fi lăsat totul „la cheie”.
Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, îl contrazice pe fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în legătură cu actualizarea listei noi de medicamente compensate. El a declarat pentru RL că proiectul va intra în vigoare „cel mai târziu în luna mai”, nu pe 1 aprilie, întrucât încă se mai lucrează la proiect. „Metodologia nu era gata. Protocoalele, impactul bugetar nu au fost calculate. E puţin probabil să fie terminat până pe 1 aprilie. Probabil că se va schimba cu 1 mai”, a spus Cepoi. Întrebat dacă s-a calculat impactul bugetar şi care va fi el, Cepoi a declarat că au fost făcute trei estimări, a Ministerului Sănătăţii fiind de 600 milioane lei. „Casa de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii se ocupă acum de asta”, a precizat el. Săptămâna trecută, fostul ministru al Sănătăţii i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi solicita să adopte în şedinţa de Guvern lista medicamentelor compensate. „Reamintim încă o dată faptul că toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite cu scrupulozitate, că actualizarea şi îmbunătăţirea listei s-au făcut după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi”, scria Nicolăescu.
Toate aceste aspecte au fost lucrate profesionist şi au fost lăsate la cheie, acum fiind necesar ca noua conducere a Ministerului Sănătăţii să dea dovadă că înţelege şi poate să continue procesul complicat, dar absolut necesar pentru soarta oamenilor bolnavi”, mai preciza el.

       Cezar Irimia: „Pe 15 mai noi ieşim în stradă”
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici (AAPC), Cezar Irimia, a declarat pentru RL că, dacă hotărârea de guvern nu va intra în vigoare, va demara proteste în ţară şi în faţa Parlamentului European. „Ne mint în continuare că se va actualiza lista. Lista e neactualizată de 6-7 ani. S-a schimbat echipa la minister şi au venit alţii cu alte concepţii, că aşa e la noi. Noi pe 15 mai ieşim în stradă”, a spus Irimia.România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Ultima oară când lista de medicamente compensate a fost actualizată a fost anul 2008. Din cauza acestei neactualizări, în presă s-a lansat ipoteza potrivit căreia România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza faptului că a încălcat directivele europene.„Nu există până în acest moment o acţiune de infringement declanşată de Comisia Europeană pe acest subiect. Am avut însă o solicitare de informaţii din partea Comisiei, în urma căreia Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit procedurile. Mai avem o singură problemă legată de termen, însă aceasta va fi rezolvată până în aprilie, conform discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat, pentru RL, agentul guvernamental al statului român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Horaţiu Radu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, în primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate vor fi introduse 130 de molecule noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant.

sursa: www.romanialibera.ro

Masurarea glicemiei si a tensiunii !

Bun venit pe blogul nostru intitulat “Sfatul farmacistului”.

Dupa cum poate ati observat, suntem in curs de redefinire a imaginii noastre pe Web. Odata cu reorganizarea site-ului. am hotarat sa adaugam doua bloguri, care speram sa fie de interes atat pentru clientii nostri cat si pentru internautii in cautare de informatii la zi din domeniul medical sau farmaceutic.

Noutati