Get Adobe Flash player

aisfar

O noua analiza de laborator a aratat ca Giotrif (afatinib) este primul tratament care demonstreaza beneficii de supravietuire generale semnificative la pacientii cu un anumit tip de cancer pulmonar.

Boehringer Ingelheim, firma dezvoltatoare a Afatinib, a anuntat noi rezultate de supravietuire generala, in urma unei analize post-hoc care combina informatiile a doua studii de faza III (LUX-Lung 3 si 6). Analiza a aratat ca pacientii cu alt tip de celule decat cele mici (NSCLC) ce prezinta mutatii obisnuite ale Receptorului pentru Factorul de Crestere Epidermal (EGFR) (deletii in exonul 19 sau mutatii de substitutie in exonul 21[L858R]) au trait cu pana la jumatate de an mai mult daca le-a fost administrat afatinib ca prima linie de tratament, comparativ cu tratamentul standard prin chimioterapie.

Care au fost rezultate generale de supravietuire

Analiza combinata a celor mai ample doua studii clinice care au inclus aceasta populatie de pacienti a aratat ca afatinib a prelungit perioada de supravietuire a pacientilor ale caror tumori prezinta cele mai des intalnite (comune) mutatii survenite la nivelul receptorului pentru factorul de crestere epidermal (EGFR), in medie cu trei luni, in comparatie cu un regim standard de chimioterapie (27,3 comparativ cu 24,3 luni), reducand semnificativ riscul de deces cu 19%. Cea mai mare reducere a riscului de deces, de 41%, a fost inregistrata la pacientii ale caror tumori au cel mai comun tip de mutatie EGFR (deletie survenita la nivelul EGFR in exonul 19). Concluziile acestei analize sustin in continuare rezultatele publicate anterior referitoare la intarzierea evolutiei tumorii (supravietuire fara progresia bolii), controlul mai bun al simptomelor cancerului si a reactiilor adverse asociate cu afatinib, in comparatie cu chimioterapia standard.

Comentand rezultatele de supravietuire generala, prof. dr. James Chih-Hsin Yang, cercetatorul principal al studiului, de la Spitalul National Universitar din Taiwan, afirma: “Rezultatele celor doua studii cu afatinib arata pentru prima oara ca, in ciuda incrucisarii tratamentului ulterior (fenomen de „cross-over”), administrarea in prima linie de tratament a terapiei tintite poate prelungi viata pacientilor cu cancer pulmonar care prezinta deletii la nivelul mutatiei pozitive EGFR in exonul 19, comparativ cu chimioterapia. Aceste rezultate se adauga la lista de beneficii demonstrate in cadrul acestor studii, care includ imbunatatiri ale evolutiei in dimensiune a tumorii, o durata mai mare de control a bolii, si ale simptomelor care afecteaza viata, date de catre afectiune, cum ar fi tusea, durerea sau dificultatile de respiratie.”

Aceste rezultate vor fi prezentate in detaliu in cadrul celei de-a 50-a intalniri anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica. Prezentarea va oferi mai multe informatii referitoare la impactul rezultatelor in practica clinica si asupra ingrijirii pacientilor. De asemenea, in cadrul ASCO din Chicago, din perioada 30 mai – 3 iunie 2014, vor fi prezentate sau publicate si alte informatii din 6 abstracte referitoare la afatinib si alti compusi din portofoliul de oncologie al Boehringer Ingelheim.

Tratamentul dupa progresia bolii

Rezultatele unui alt studiu de faza III care a inclus pacienti cu cancer pulmonar (LUX-Lung 5), au atins obiectivul principal al studiului prin demonstrarea avantajului continuarii tratamentului cu afatinib, in combinatie cu cel de chimioterapie, dupa ce tumoarea a inceput sa creasca sub administrarea monoterapiei cu afatinib (tratament dupa progresia bolii). Acest studiu de faza III a comparat afatinib cu paclitaxel (agent chimioterapic) versus chimioterapia simpla, la alegerea investigatorului, la pacientii aflati intr-un stadiu avansat al cancerului pulmonar, dupa esecul mai multor tratamente, inclusiv chimioterapia, erlotinib sau geftinib, si afatinib monoterapie.

Pacientii care au continuat tratamentul cu afatinib, in combinatie cu chimioterapia, dupa progresia bolii din timpul tratamentului exclusiv cu afatinib, au avut inca o intarziere a evolutiei tumorii, comparativ cu cei din grupul care au incetat administrarea tratamentului cu afatinib si au beneficiat doar de chimioterapie (evolutia tumorii a fost intarziata cu 5,6 luni si, respectiv, 2,8 luni). Acest lucru a corespuns cu o reducere a riscului de progresie a bolii de 40%. Cele mai des intalnite reactii adverse la pacientii tratati cu afatinib in combinatie cu chimioterapia au fost diareea (adesea asociata cu inhibitorul EGFR), pierderea parului (alopecia) si slabiciunea (astenia – adesea asociata chimioterapiei).

Prof. dr. Martin Schuler, din cadrul Centrului de Oncologie West German al Spitalul Universitar Essen, Germania, a afirmat: “Aceste rezultate indica potentialul unei noi abordari pentru pacientii dificil de tratat, si anume continuarea tratamentului cu afatinib in combinatie cu chimioterapia, chiar si dupa ce pacientii au fost supusi anterior tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinaza (TKI) care nu a functionat, in urma caruia tumorile au inceput din nou sa creasca.”

Aprobarea Afatinib si indicatii experimentale

Afatinib este indicat in tratamentul pacientilor cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decat cele mici (NSCLC) ce prezinta mutatii EGFR pozitive. Afatinib este aprobat in mai multe tari, inclusiv in Uniunea Europeana, Japonia, Taiwan si Canada sub denumirea GIOTRIF, iar in Statele Unite este aprobat sub denumirea GILOTRIF. In alte tari, afatinib a fost inaintat inspre aprobare catre autoritatile de reglementare. Acesta se afla sub verificari regulatorii in alte tari. Cercetarile de faza III in cazul cancerului de cap si de gat de tip scuamos (HNSCC), precum si studiile privind alte tipuri de tumori sunt in curs de desfasurare.

Grupul Boehringer Ingelheim face parte din primele 20 de companii farmaceutice la nivel global. Cu sediul central in Ingelheim, Germania, compania are o prezenta globala cu 142 de filiale si peste 47.400 de angajati. De la infiintarea sa, in anul 1885, compania de familie a fost dedicata cercetarii, dezvoltarii, producerii si distribuirii de tratamente noi cu valoare terapeutica ridicata pentru medicina umana si veterinara.

Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Brandul Algocalmin a obtinut pentru al noualea an consecutiv votul de incredere al romanilor, in cadrul studiului Trusted Brand 2014. Prin aceasta initiativa se premiaza anual marcile care au reusit sa castige increderea consumatorilor la nivel european si national, se arata intr-un comunciat.
„Ne onoreaza aprecierea constanta a romanilor pentru Algocalmin, un produs cu o traditie de jumatate de secol pe piata locala. Pentru noi este o confirmare ca valorile din spatele brandului sunt puternice si sunt importante pentru pacientii romani: eficienta dovedita in combaterea durerii, calitate, siguranta si accesibilitate”, a declarat Simona Cocos, director general Zentiva Romania.
O alta concluzie a studiului arata ca romanii apreciaza in continuare marcile locale. Anul acesta, 18 categorii din cadrul studiului au fost castigate de marci autohtone, respectiv doua treimi din categoriile locale au fost castigate de branduri romanesti.
Cel mai recent studiu Trusted Brand 2014, ajuns la a paisprezecea editie in Europa si a noua in Romania, a fost realizat in perioada septembrie-noiembrie 2013, concomitent in 10 tari europene: Austria, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia si Slovenia.
Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Specialiştii din domeniul sănătăţii au atras atenţia că persoanele care iau suplimente alimentare ar trebui să aibă aviz din partea unui medic. “Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fără recomandarea medicului, cred că 80% din populaţie ia aceste suplimente alimentare pentru că au auzit de la o persoană, de la alta că ar fi recomandate.  La medic ajung 10, 20% dintre cetăţeni şi din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare să fie administrate după discuţia cu medicul specialist sau să caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe şoricei”, a declarat luni doctorul Dana Stănciulescu.
Ea a estimat că până la 30% dintre suplimentele alimentare de pe piaţă au studii clinice
La rândul său, medicul Anca Tâu a semnalat că unele dintre suplimentele alimentare au şi efecte nocive. “Există studii internaţionale – nu se întâmplă numai la noi – în care s-a demonstrat că o serie de pacienţi au consumat diverse suplimente nutritive şi s-au trezit ulterior într-o degringoladă metabolică şi cu afecţiuni destul de grave care i-au dus către camerele de gardă şi spitalizări (…) în principiu consumul de suplimente nutritive trebuie să aibă în spatele lui un aviz medical”, a spus Tâu.
Doctorul Andreea Căzănaru e de părere că în primul rând se poate pune accentul pe alimentaţie şi abia ulterior, dacă problemele de sănătate o impun, se poate recurge la suplimente nutritive. Un alt concept dezbătut în cadrul conferinţei a fost cel de îmbătrânire sănătoasă.
Doctorul Tania Rădulescu, director medical la Administraţia spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, a spus că ar dori să se implementeze acest concept la nivel de ţară. “Primăria Generală, primarul general au preluat acest concept şi au început să implementeze anumite proiecte care să vină în sprijinul persoanelor în vârstă să poată efectua mişcare, exerciţii fizice, centre multifuncţionale”, a afirmat Rădulescu. Potrivit acesteia, trebuie pus accentul şi pe activitatea extraşcolară a copiilor.
“Noi trebuie să promovăm aceste principii chiar de la vârstele cele mai mici ale copiilor în aşa fel încât în evoluţia lor să-şi poată păstra sănătatea (…) ar trebui să punem accentul pe modul în care copiii în ziua de astăzi îşi petrec activitatea nu numai şcolară, ci şi extraşcolară”, a adăugat Rădulescu.

Sursa: www.agerpres.ro

 

Un procent de 52% dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an, arata studiului Confido, aplicat pe o mie de respondenti romani din mediul urban.
„Este un mecanism care functioneaza in anumite tari”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.
„Ca un consumator sau un expert al industriei in general, mi se pare rezonabil ca orice platitor sa doreasca sa plateasca pentru acele tratamente care sa fie eficiente si din perspectiva economica”, a spus Robert Popescu, CEO A&D Pharma.

Introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate – conditionata de oferirea gratuita de catre producator pentru o perioada determinata
52 % dintre romani considera ca introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui sa fie conditionata de oferirea lor gratuita de catre producator pe o perioada de pana la un an.
In plus, 56 % dintre respondenti sunt de parere ca plata medicamentelor compensate de catre sistemul public de asigurari de sanatate catre producatori trebuie facuta numai in momentul in care tratamentul isi demonstreaza efectul terapeutic.
Romanii au achitat in medie 80 de lei pe medicamentele achizitionate la ultima vizita in farmacie. „Suma nu este neglijabila, nu cred ca este foarte mare in termeni de comparatie cu alte state europene, dar trebuie sa ne uitam la ea si din perspectiva veniturilor pe care le are pacientul roman. Mi se pare o suma reprezentativa”, a spus Robert Popescu, CEO A&D Pharma.
Cu ocazia ultimei vizite facute in farmacie, 78 % dintre romani au achizitionat medicamente eliberate fara reteta, in timp ce medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta au fost cumparate de doar 52 % din membrii populatiei. Nevoia de produse parafarmaceutice si de igiena personala a reprezentat pentru 25 % si, respectiv, 24 % dintre respondenti motivul pentru care acestia au intrat in farmacie.
„Romania practica la medicamentele cu prescriptie cele mai scazute preturi din Europa. In plus, practica si cele mai mici adaosuri de farmacie pentru produsele cu prescriptie. Cu alte cuvinte, farmaciile castiga foarte putin in Romania de pe urma produselor cu prescriptie, motiv pentru care trebuie sa practice niste preturi comparabile cu cele din alte state europene, pentru produsele fara prescriptie, pentru ca altfel, n-am mai avea farmacii”, a adaugat Robert Popescu.

Peste jumatate din populatie a cumparat produse compensate in ultimele 3 luni
Dintre cei care au achizitionat medicamente compensate in ultimul trimestru, doar 6% au afirmat ca medicamentele au fost compensate integral, restul de 94% declarand ca au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament. Contibutia personala a fost perceputa ca fiind foarte mare de catre 44% dintre acestia, doar 23% afirmand ca valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scazut. Conform lui Laurentiu Mihai, romanii isi cumpara medicamentele fara prescriptie pentru ca „este lipsa accesului pacientului roman la doctor si apoi la produse farmaceutice, respectiv la medicamentele cu prescriptie”.
Respondentii au declarat in procent de 54% ca nivelul valorii decontate de catre CNAS pentru medicamentele compensate ar trebui sa se stabileasca in functie de pretul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus in discutie de catre 29% dintre acestia.
Pacientii sunt de parere ca sistemul public de sanatate trebuie sa asigure accesul tuturor pacientilor atat la medicamente ieftine (84%), cat si scumpe (76%).
Rezultatele sunt extrase din cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, la initiativa Institutul Aspen Romania si prezentat cu ocazia celei de-a treia editii a Bucharest Forum/Healthcare. Bucharest Forum / Healthcare este platforma de dezbateri dedicata decidentilor din domeniul sanatatii dezvoltata de Institutul Aspen Romania si Link Resource, sub egida Guvernului Romaniei si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Introducerea listei noi de medicamente compensate se amână pentru o lună. Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, a declarat pentru RL că lista nu poate fi introdusă de pe 1 aprilie, aşa cum era promisiunea, întrucât proiectul de hotărâre de guvern nu este gata. Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţinea contrariul, săptămâna trecută, că el ar fi lăsat totul „la cheie”.
Consilierul pe Sănătate al premierului, Vasile Cepoi, îl contrazice pe fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în legătură cu actualizarea listei noi de medicamente compensate. El a declarat pentru RL că proiectul va intra în vigoare „cel mai târziu în luna mai”, nu pe 1 aprilie, întrucât încă se mai lucrează la proiect. „Metodologia nu era gata. Protocoalele, impactul bugetar nu au fost calculate. E puţin probabil să fie terminat până pe 1 aprilie. Probabil că se va schimba cu 1 mai”, a spus Cepoi. Întrebat dacă s-a calculat impactul bugetar şi care va fi el, Cepoi a declarat că au fost făcute trei estimări, a Ministerului Sănătăţii fiind de 600 milioane lei. „Casa de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii se ocupă acum de asta”, a precizat el. Săptămâna trecută, fostul ministru al Sănătăţii i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi solicita să adopte în şedinţa de Guvern lista medicamentelor compensate. „Reamintim încă o dată faptul că toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite cu scrupulozitate, că actualizarea şi îmbunătăţirea listei s-au făcut după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi”, scria Nicolăescu.
Toate aceste aspecte au fost lucrate profesionist şi au fost lăsate la cheie, acum fiind necesar ca noua conducere a Ministerului Sănătăţii să dea dovadă că înţelege şi poate să continue procesul complicat, dar absolut necesar pentru soarta oamenilor bolnavi”, mai preciza el.

       Cezar Irimia: „Pe 15 mai noi ieşim în stradă”
Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Alianţa Pacienţilor Cronici (AAPC), Cezar Irimia, a declarat pentru RL că, dacă hotărârea de guvern nu va intra în vigoare, va demara proteste în ţară şi în faţa Parlamentului European. „Ne mint în continuare că se va actualiza lista. Lista e neactualizată de 6-7 ani. S-a schimbat echipa la minister şi au venit alţii cu alte concepţii, că aşa e la noi. Noi pe 15 mai ieşim în stradă”, a spus Irimia.România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Ultima oară când lista de medicamente compensate a fost actualizată a fost anul 2008. Din cauza acestei neactualizări, în presă s-a lansat ipoteza potrivit căreia România riscă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza faptului că a încălcat directivele europene.„Nu există până în acest moment o acţiune de infringement declanşată de Comisia Europeană pe acest subiect. Am avut însă o solicitare de informaţii din partea Comisiei, în urma căreia Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit procedurile. Mai avem o singură problemă legată de termen, însă aceasta va fi rezolvată până în aprilie, conform discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii”, a explicat, pentru RL, agentul guvernamental al statului român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Horaţiu Radu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, în primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate vor fi introduse 130 de molecule noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant.

sursa: www.romanialibera.ro

Noul Guvern Ponta stipuleaza infiintarea Companiei Farmaceutice Nationale pentru crearea diversitatii necesare asigurarii pietei cu medicamente, se arata in documentul de Guvernare. De asemenea, se doreste dezvoltarea Unifarm, companie de import si distributie pentru asigurarea continuitatii aprovizionarii si desfacerii de medicamente pentru populatie; repornirea si dezvoltarea activitatii Institutului Cantacuzino pentru asigurarea independentei in domeniul vaccinurilor si promovarea unor produse la export, acesta avand rol strategic national si regional.Guvernul are in vedere compensarea medicamentelorpentru pensionarii cu venituri reduse.

Noul program de guvernare, fara mari modificari

Guvernul Ponta III pastreaza in programul politic pe care isi va asuma raspunderea in Parlament majoritatea obiectivelor in domeniul sanatatii pe care le-a avut si in programul precedent. Singura mentiune care lipseste din actualul program este „revizuirea sistemului de salarizare in directia flexibilizarii si stimularii performantei si competitivitatii prin excluderea profesiei medicale si de asistent medical, inclusiv moase din categoria personalului bugetar”.

Se urmareste pregatirea si atragerea de personal medical prin asigurarea formarii unui numar adecvat de categorii de personal cu preponderenta pentru specialitatile deficitare; reformarea rezidentiatului in ceea ce priveste admiterea, pregatirea si obtinerea calificarilor de specialist; dar si asigurarea de conditii suplimentare/motivante, in vederea instalarii de cabinete medicale in zonele defavorizate.

Totodata, se are in vedere dezvoltarea unor proiecte de atragere a resurselor umane, respectiv rezidentiatul pe post sustinut prin facilitati din partea comunitatilor locale; subventionarea chiriilor pentru medicii rezidenti si tinerilor specialisti de la comunitatile locale si acordarea unor facilitati la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifunctionale, inclusiv diminuarea redeventelor la un nivel acceptabil si coplata la utilitati etc.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Administrarea vitaminei E si a betacarotenului nu protejeaza persoanele impotriva cancerului si a bolilor cardiace, a constatat un grup de cercetatori americani, intr-un raport publicat recent, scrie Mediafax.

Acest grup de cercetare, afiliat autoritatilor americane din domeniu, a actualizat un raport din 2003, adaugand vitamina E si betacarotenul pe lista suplimentelor care s-au dovedit deja ineficiente impotriva acestor doua boli, cancerul si bolile cardiace, care fac cele mai mari ravagii in Statele Unite.

Concluziile cercetatorilor americani se bazeaza pe mai multe studii stiintifice, conform carora vitamina E si betacarotenul nu sunt eficiente impotriva combaterii cancerului si afectiunilor inimii, iar in cazul betacarotenului, fac mai mult rau decat bine.

“Nu exista niciun avantaj al administrarii de vitamina E, iar betacarotenul poate fi nociv deoarece creste riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a afirmat copresedintele echipei de cercetare, Michael LeFevre.

In ciuda avertismentelor regulate asupra efectelor nedovedite ale vitaminelor, numeroase persoane continua sa ia suplimente cu vitamine. De asemenea, in perioada 2007 si 2010, jumatate dintre americani au luat cel putin o data suplimente cu vitamine. Uneori, femeile insarcinate sunt sfatuite sa ia suplimente care contin acid folic, iar persoanele in varsta, expuse fracturilor, sunt sfatuite sa ia vitamina D pentru intarirea oaselor.

Echipa de cercetare recomanda, insa, o dieta echilibrata, din care sa faca parte fructe, legume, cereale integrale, lactate partial degresate si peste.

sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Pielea bebelusilor este foarte delicata si sensibila chiar si la cea mai mica atingere. Din cauza faptului ca este de aproape 5 ori mai subtire decat pielea unui adult, dar si pentru ca ii lipseste stratul prezent la adulti. Pielea de la aceasta varsta este predispusa la mai multe afectiuni si probleme, care necesita ingrijiri sau masuri specifice. In primele luni de la nastere, bebelusul se confrunta cu mai multe afectiuni ale pielii, provocate de schimbarile hormonale care au loc in corpul lui odata cu expunerea la viata extrauterina dar si din cauza contactului pielii cu diversi factori (haine, detergenti, variatii de temperatura, apa, etc.). Multe dintre aceste iritatii sunt periculoase iar netratarea lor poate duce la declansarea unor infectii grave. Iritatia provocata de scutec apare la majoritatea bebelusilor pana la 1 an si se manifesta prin aparitia unor bubite sau pete rosiatice pe fundulet sau in zona inghinala. Simptomele sunt suparatoare pentru bebelus si se manifesta prin usturimi si prurit, iar asta afecteaza implicit starea de spirit a parintilor.

Cea mai buna metoda de tratare a iritatiei de scutec va ramane mereu preventia, insa in cazul iritatiilor declansate, aplicarea cremelor speciale inainte de punerea scutecelor reprezinta principala solutie pentru remedierea iritatiilor. Alege sa folosesti Sudocrem de fiecare data cand schimbi scutecul bebelusului. Sudocrem este un produs unic care contine mai multe ingrediente active care asigura protectia complexa a pielii, ajutandu-te in demersul tau de prevenire a iritatiilor de scutec. Sudocrem e o pasta cremoasa care se intinde cu usurinta, recomandata pentru utilizare zilnica. Contine oxid de zinc, compus care determina contractia tesuturilor, reducand astfel pierderea fluidelor in procesul de regenerare. Sudocrem, devine astfel ideala:

  • pentru protejarea fundului sugarului impotriva substantelor iritante din urina si fecale
  • pentru pielea iritata, inrosita pentru pielea eczematoasa pe suprafata pielii aspre
  • pentru arsurile si degeraturile usoare
  • pentru calmarea simptomelor cauzate de intepaturi si muscaturi,
  • pentru pielea cu tendinte acneice dupa ras si depilatul cu ceara
  • pentru pielea decubitaOriginile Sudocrem pot fi gasite in urma cu peste 80 de ani in 1931, cand Thomas Smith (profesor de farmacie din Dublin), a dezvoltat in laboratorul sau o formula speciala de crema antiseptica protectoare. De-a lungul anilor, din cauza succesului continuu, Sudocrem a fost exportata in tot mai multe tari ale lumii si a devenit cea mai folosita crema protectoare antiseptica in Marea Britanie si alte tari. in prezent, Sudocrem a devenit in multe cazuri prima alegere a mamelor pentru preventia si usurarea iritatiilor produse de scutec, pentru varstnici o optiune de luat in seama pentru diversele iritatii legate de decubit, incontinenta si chiar pentru adulti sanatosi o cale de a ingriji diverse leziuni minore ale pielii, cum ar fi intepaturile de insecte sau escoriatiile.Datorita succesului obtinut, cat si a eficientei dovedite, Sudocrem a devenit in ultimii ani multipla castigatoare in Europa a Premiului de Aur pentru Mame si Sugari in Europa. in Romania este oferita de Smart Love, brand al companiei Ceumed, fiind disponibila in toate lanturile farmaceutice si nu necesita prescriptie medicala.

Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

         Reprezentantii Ministerului Sanatatii si presedintele CNAS s-au intalnit cu reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului (ANMDM), pentru a discuta despre noua lista de medicamente compensate, taxa clawback, preturile de decontare si referinta la medicamente, marjele de distributie la farmacii si distribuitori si exporturile paralele. La intalnirea au participat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, impreuna cu secretarul de Stat Adrian Pana, Cristian Busoi, presedintele CNAS, si Marius Savu, directorul ANMDM. “In ceea ce priveste introducerea noii liste de medicamente compensate, ministrul Sanatatii le-a transmis reprezentantilor industriei farmaceutice intentia autoritatilor de a reactualiza semestrial in 2014 si trimestrial in 2015 lista de medicamente, conform reglementarilor europene, astfel incat pacientii romani sa poata beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

        De asemenea, Eugen Nicolaescu a punctat intentia MS de a infiinta in partea a doua a anului o structura de evaluare a tehnologiilor medicale in vederea unei organizari mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.  Avand in vedere necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sanatatii a mai transmis industriei farmaceutice ca se doreste interzicerea, pe o perioada de 6 luni, a exporturilor paralele pentru medicamentele aflate in noua lista de molecule compensate pana la intrarea in vigoare a tuturor masurilor propuse pentru ca procesul de reforma sa fie coerent.

         In ceea ce priveste calculul diferentiat al taxei clawback, reprezentantii ARPIM au propus ca fiecare companie, atat producatorii de medicamente originale cat si cei de medicamente generice, sa plateasca o taxa in functie de consumul individual pe care il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Participantii au stabilit ca pe parcursul lunii ianuarie sa continue discutiile privind temele de mai sus, urmand ca, la sfarsitul lunii, sa existe o propunere finala agreata referitoare la subiectele puse in discutie. Totodata, s-a stabilit un program accelerat de consultari cu CNAS, ADRFR, inclusiv cu Colegiul Farmacistilor din Romania, astfel incat propunerile de acte normative sa poata fi adoptate si implementate in prima parte a anului 2014.

          De asemenea, ministrul Sanatatii a mai precizat reprezentantilor industriei farmaceutice ca, in perioada urmatoare, vor avea loc o serie de videoconferinte si dezbateri cu managerii spitalelor publice, structurile deconcentrate ale MS, CNAS, dar si asociatiile de pacienti, referitoare la implementarea corecta a pachetului de servicii minimale pentru neasigurati si a pachetului de servicii medicale de baza.

          Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat ca ministerul pe care il conduce respecta toate graficele asumate in fata organismelor internationale in ceea ce priveste lista medicamentelor compensate, conform Agerpres. Nu pot sa fiu de acord cu faptul ca nu s-a facut nimic pentru actualizarea listei de compensate. Se munceste de opt luni de zile la actualizarea acestei liste si numai cine nu vrea nu stie acest lucru. In acest moment suntem in toate graficele pe care ni le-am asumat cu organismele internationale. Nu pot spune ca toata aceasta lista in integralitatea ei sau partial va putea sa intre odata toata in functiune la 1 ianuarie”, a spus ministrul. Potrivit lui Nicolaescu, medicamentele care nu se justifica din punctul de vedere al eficientei medicale vor fi scoase de pe lista ori va fi modificata modalitatea de rambursare. Nicolaescu a precizat ca Romania are putin specialisti in domeniul evaluarii tehnologiilor medicale si a spus ca pe site-ul ministerului au fost publicate aproximativ 50 de procese verbale-sinteza de evaluare. “Avem putini specialisti in evaluarea tehnologiilor medicale. Daca vreti, ii numaram pe degetele de la o mana. Pe site-ul MS s-au afisat primele procese verbale-sinteza de evaluare, cred ca sunt pana acum vreo 50 de dosare evaluate. (…) Vom avea 100 de medicamente deja pana la 24-25 noiembrie. Pana la 1 decembrie le vom avea pe toate 150-160, urmand ca in cursul lunii decembrie sa facem procesul legal de transparenta decizionala asa cum prevede legea si apoi demersurile de aprobare”, a explicat demnitarul.

       Sursa: www.paginafarmacistilor.ro

Noutati